Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ruševine pričaju priču: Ritualne posude i groblje rasvetljavaju drevno jevrejsko povlačenje iz Jerusalima

Još je rimski istoričar Josif Flavije pisao kako je Javne bio žarište jevrejske aktivnosti.

 jevrejski-grad-javne-0645429176.jpg Izvor: MENAHEM KAHANA / AFP / Profimedia

Novo arheološko otkriće u Izraelu baca svetlo na Javne odnosno Jabneh, drevni grad koji su došle jevrejske vođe nakon pada Jerusalima posle pobune protiv rimske vlasti.

Možda će vas zanimati i:

Tokom iskopavanja otkrivene su ruševine zgrade, a u ruševinama posude napravljene od krečnjaka, materijala koji je korišćen u jevrejskim verskim obredeima. To ukazuje na prisustvo zakonodavne skupštine - Sinedriona, saopštila je Izraelska uprava za antikvitete.

Još je rimski istoričar Josif Flavije pisao kako je Javne bio žarište jevrejske aktivnosti. Prema jevrejskom pismu, Sanhedrin ili Sinedrion je upravo tamo rekonstituisan tokom pobune koja je dovela do borbi u Jerusalimu u drugom veku.

 jevrejski-grad-javne-0645429163.jpg Izvor: MENAHEM KAHANA / AFP / Profimedia

"Ovo je glas iz prošlosti, iz perioda kada je jevrejsko rukovodstvo spasilo preostale delove od pada", navodi se u saopštenju Uprave.

U blizini lokacije otkriveno je i groblje sa desetinama grobova, uključujući sarkofage, i više od 150 staklenih bočica postavljenih na vrhove grobnica, za koje je Uprava rekla da su verovatno korišćene za skladištenje mirisnih ulja.

Jabneh

Naseljen od strane Filistejaca, Jabneh je došao u jevrejske ruke u 8. veku pre nove ere.

Nakon što su Rimljani uništili Jerusalimski hram, akademija u Jabnehu — koju je osnovao rabin Johanan ben Zakaj — postala je jedan od najvažnijih centara jevrejskog učenja. Na sastanku rabina koji je tamo održan oko 100. godine nove ere, utvrđen je konačni kanon hebrejske Biblije.

Krstaši su u Janabehu podigli tvrđavu u 12. veku.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka