Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici prvi put imaju pristup svim mumijama dece sicilijanskog "grada mrtvih"

Do sada su ove mumije i katakombama Kapucinera bile praktično neistražene.

 katakombe-kapucineri-0429603242.jpg Izvor: Alfons Rath / AKG / Profimedia

Katakombe Kapucinera na Siciliji predstavljaju jednu od najvažnijih kolekcija mumija na svetu. Međutim, postoji vrlo malo dokumentovanih informacija o deci koja su mumificirana. Sada bi nova istraživanja trebalo da popune ovu prazninu u znanju.

Dr Kirsti Skvajers, vanredni profesor na Odseku za bioarheologiju, je zajedno sa svojim timom dobila ekskluzivni pristup do ranije neistraženoj kolekciji mumija beba pohranjenih na podzemnom groblju kapucinerskog manastira u Palermu.

Možda će vas zanimati i:

Katakombe sadrže najveću kolekciju mumija u Evropi: više od 1284 mumificiranih tela, kao i skeleta, koji datiraju od kraja 16. do početka 20. veka.

Deca su smeštena u katakombe od 1787. godine, ali dok su opsežna istraživanja obavljena na mumificiranim odraslim osobama, mumijama dece se niko nije bavio.

"S obzirom da je ovaj pogrebni obred prvenstveno bio namenjen odraslima, želimo da shvatimo zašto su i deca bila mumificirana. Imamo prilično jaku pretpostvaku da su oni bili iz viših slojeva društva, ali o njihovom zdravlju i razvoju u tom periodu jedva da znamo. Ovaj projekat će pružiti važne podatke kako bi se utvrdilo kojoj deci je bilo dozvoljeno da se mumificiraju", rekla je Kirsti Skvajers.

Savet za istraživanje umetnosti i humanističkih nauka izdvojio je više od 70.000 funti za dvogodišnji projekat koji počinje u decembru 2021. Projekat će nadgledati Uprava za kulturno i ekološko nasleđe Palerma.

Projekat će razviti neinvazivne metode – za razliku od destruktivnih metoda kao što je obdukcija – za analizu ostataka 41 mumificiranog deteta. Naučnici koriste prenosive rendgenske aparate kako bi napravili digitalne slike svakog deteta od glave do pete. Biće urađeno ukupno 574 rendgenskih snimaka da bi se procenila njihova starost i pol, kao i da bi se identifikovale bilo kakve patološke i traumatske lezije.

"Utvrđivanje o deci sahranjenoj u katakombama daće nam informacije o uslovima života i okruženju u kojem su živela. Ovi podaci će biti upoređeni sa biološkim karakteristikama dece sahranjene negde drugde u Palermu, kojima nije obezbeđena mumifikacija. Nadamo se da će stvaranje standardizovane metodologije omogućiti drugim istraživačima da primene ovu neinvazivnu metodu u proučavanju dece mumija širom sveta", dodala je Skvajeres.

"Ovo je zaista uzbudljiva prilika da saznate više o životu na Siciliji u ovom periodu. Naše istraživanje će pomoći turistima i široj javnosti da saznaju više o deci smeštenoj u katakombama i kulturnom značaju ove ceremonije sahrane", zaključuje Skvajers.

Posebnost katakombi na Siciliji ležu u jedinstvenom tlu i vazduhu, koji sprečavaju raspadanje tela. Međutim, Sicilijanci su tela ipak podvrgli obradi, sušeći ih u posebnim komorama osam meseci.

Možda najpoznatija mumija u katakobama je dvogodišnja Rozalija Lombardo, koju su lokalni stanovnici i turisti prozvali "Uspavana lepotica". Zahvaljujući naprednoj tehnici balzamovanja, telo devojčice je pokazivalo malo znakova raspadanja sve do 2000-ih.

Ova sahrana bila je jedna od poslednjih u istoriji katakombi.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka