Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvanredno otkriće u Egiptu: Arheolozi tvrde da su iskopali jedan od četiri izgubljena Hrama sunca

Autor Jutarnji list

Arheolozi su u egipatskoj pustinji došli do jednog od najvećih otkrića u poslednjih 50 godina.

 hram-sunca-0117520288.jpg Izvor: Mike P Shepherd / Alamy / Alamy / Profimedia

Kako tvrde, iskopali su jedan od četiri izgubljena Hrama sunca, kako prenosiThe Telegraph.

Veruje se da su faraoni pete dinastije podigli šest Hramova sunca uz svoje piramide, koje bi im osigurale božanski status nakon smrti.

Hramovi sunca su imali drugačiju ulogu u odnosu na piramide. Njihova svrha je bila stvaranje boga od faraona tokom života.

Možda će vas zanimati i:

"Svaki je faraon želeo piramidu kako nakon smrti. Ali to faraonima pete dinastije nije bilo dovoljno pa su izgradili hramove kako bi postali bogovi, bogovi Sunca, (poput boga Ra, najmoćnijeg egipatskog boga), rekao je dr Masimilijano Nucolo koji je jedan od egiptologa koji tragaju za ovim izgubljenim hramovima sunca.

Nucolo se fokusirao na jedan od otkrivenih hramova sunca, koji je izgrađen za faraona Nijusera koji je Egiptom vladao 30 godina, u 25. veku pre nove ere.

Kopanjem ispod ostataka tog hrama sunca pronađen je blatnjavi potporni sub. Kada je očišćen od peska, "izronio je" je 60 cm visok potporni stub.

"Znali smo da se ispod kamenog hrama faraona Nusera nešto nalazi, samo ne znamo radi li se o delu istog hrama ili potpuno novom hramu. Pretpostavljamo da bi se moglo da se radi o novoj građevini. Možda još jednom izgubljenom Hramu sunca", rekao je Nucolo.

Zatim je usledilo otkriće tajnog skrovišta s posudama za skladištenje piva, koje su se upotrebljavale kao deo rituala koji su se izvodili na svetim mestima. To je istraživačima dokaz da se zaista radi o hramu.

Nucolo je na temelju prikupljenih dokaza uveren da se radi o hramu sunca, prvom otkrivenom u poslednjih 50 godina.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka