Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo važno otkriće u Egiptu: Arheolozi otkrili grobnicu rizničara i pisara Ramzesa II

Ptah-M-Via je bio i kraljevski pisar, nadzornik stoke i bio je zadužen za prinošenje žrtava božanstvima u hramu Ramzesa II u Tebi.

 grobnica-u-egiptu-0625216350.jpg Izvor: Profimedia

Grobnica Ptah-M-Viaha, šefa riznice za vreme vladavine faraona Ramzesa II, otkrivena je tokom arheoloških iskopavanja u nekropoli Sakara.

Generalni sekretar Saveta za antikvitete Mustafa Vaziri saopštio je da je ovo otkriće važno jer je Ptah-M-Via imao nekoliko titula.

Možda će vas zanimati i:


Pored toga što je bio šef riznice, Ptah-M-Via je bio i kraljevski pisar, nadzornik stoke i bio je zadužen za prinošenje žrtava božanstvima u hramu Ramzesa II u Tebi.

U oblasti u kojoj je otkrivena grobnica Ptah-M-Viaha nalaze se grobnice najviših zvaničnika Novog kraljevstva, uključujući grobnicu poznatog vojnog komandanta Haremhaba.

Šef iskopavanja, Ola El-Egazi sa Univerziteta u Kairu, dodao je da je izgled grobnice Ptah-M-Viaha sličan izgledu drugih grobnica u blizini.

Grobnica je zapravo grobni hram jer se sastoji od ulaza u vidu građevine, sa jednim ili više dvorišta. Grobnica se na zapadnoj strani završava svetilištem za božanstva, na čelu sa piramidionom.


Na ulazu u grobnicu nalaze se scene koje prikazuju Ptah-M-Viaha. Ulaz vodi u salu sa zidovima na kojima su prikazane scene povorke prinosa.

Arheolozi su takođe uspeli da otkriju kamene blokove, pored nekoliko Ozirijanskih stubova, od kojih neki još leže u pesku dok drugi stoje na svom prvobitnom mestu.

Arheološka iskopavanja Univerziteta u Kairu završila je sav posao na grobnici vrhovnog komandanta vojske tokom vladavine kralja Setija I i njegovog sina, kralja Ramzesa II.

Ostala važna otkrića do kojih je došao ovaj tim uključuju grobnicu gradonačelnika Memfisa, Ptah-Masa; kraljevskog ambasadora u stranim zemljama i vrhovnog komandanta vojske Eurkhija.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka