Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivene neolitska peć i figurina sa "crvenim čizmicama": Vitkovačka priča o vinčanskoj kulturi se nastavlja

Autor LJILJANA RAIČEVIĆ/ RTS

Sa indicijama da se na lokalitetu na kom je pronađena Vita, do sada najveća statueta vinčanske kulture, nalazi praistorijsko domaćinstvo, ove jeseni su počela su arheološka iskopavanja.

 vincanska-kultura_599750906 Izvor: Shutterstock

Na Vitkovačkom polju nadomak Aleksandrovca, gde je avgusta 2019. pronađena do sada najveća statueta vinčanske kulture Vita, visoka 54 centimetra i stara oko sedam hiljada godina, nastavljena su zaštitna arheološka istraživanja.

Sa indicijama da se na lokalitetu na kom je pronađena Vita nalazi praistorijsko domaćinstvo, ove jeseni počela su arheološka iskopavanja.

Možda će vas zanimati i:

Nova otkrića upućuju na to da se ipak radi o kompleksu neolitskih peći.

"Vide se ostaci poda sa jakom susptrukcijom od keramičkog materijala tako da nam je zadatak da je rekonstruišemo u prvobitnom izgledu. Znači čisteći taj deo oko peći, da uhvatimo njenu prvobitnu poziciju i da definišemo njenu prvobitnu namenu", objašnjava Aca Đorđević, arheolog iz Narodnog muzeja u Beogradu, prenosiRTS.

Pored ognjišta, pronađen je veoma značajan arheološki materijal.

"Interesantni nalazi nikad ne manjkaju, tako da smo pronašli još petnaestak fragmenata drugih velikih figurina čiji su ostali delovi ko zna gde, ali i nekoliko interesantnih. Jedna od tih malih figurina, nažalost bez glave, iako je mala i visoka svega šest centimetara, jako nam je interesantna. To je tip figurine koji do sada nismo poznavali koja je bojena i crvenom i zelenom bojom", kaže dr Adam Crnobrnja, arheolog beogradskog Narodnog muzeja i vođa projekta.

Doroti, kako su radno nazvali figurinu zbog crvenih čizmica prema, prvoj proceni, datira iz 4800. godine pre nove ere.

"Samo se još jednom potvrdilo koliko je arheološki lokalitet Vitkovačko polje važan i interesantan. Taj potencijal je samo potvrđen tim sjajnim nalazom i zapravo mi sada širimo priču i dobijamo širi kontekst oko tog nalaza, odnosno dobijamo sad konkretne celine i smeštamo sve u jednu veliku arheološku priču", izjavio je Marin Bugar, arheolog iz Narodnog muzeja u Kruševcu.

A kraj vitkovačke priče koja je velika enigma za arheologe, netipična za vinčansku kulturu, još se ne nazire. Mnogo je pitanja i dalje bez odgovorâ koje bi trebalo da daju neka buduća istraživanja i iskopavanja.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka