Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti

''Tragovi iskona'': Počinje 30. međunarodni festival etnološkog filma

Autor Milana Petrović
Autor Milana Petrović

Trideseto izdanje Međunarodnog festivala etnološkog filma, pod sloganom ''Tragovi iskona'', održaće se od 4. do 8. oktobra 2021. godine u Etnografskom muzeju u Beogradu i Jugoslovenskoj kinoteci.

20190519_Tekguc_AitAtta_082 Izvor: Festival etnografskog filma

Filmovi s raznih strana sveta takmičiće se za Gran pri "Dragoslav Antonijević" i druge nagrade. Novo priznanje koje se dodeljuje predstavlja nagrada "Dobrivoje Pantelić" za najbolji film o autohtonoj kulturi u sopstvenoj produkciji.

Ove godine Takmičarski program broji 24 filma u međunarodnoj konkurenciji, 6 u domaćoj, a 7 u studentskoj. Uz 12 filmova u Informativnom programu, kao i uz specijalne projekcije pet jermenskih dokumentarnih filmova i dva filma Maks Plank instituta za socijalnu antropologiju u Nemačkoj, biće prikazano ukupno 56 filmova.

Za odabir izuzetno raznovrsnih ostvarenja zaslužan je selektor, višestruko nagrađivani reditelj Vladimir Perović. Žiri koji će odlučivati o nagradama, čine Piter I. Kroford , norveški antropolog i autor antropoloških dokumentarnih filmova, Vlado Zrnić, filmski reditelj i univerzitetski profesor iz Hrvatske, kao i Maja Novaković, istoričarka umetnosti iz Srbije čiji je rediteljski debi "A sad se spušta veče" (2019) učestvovao na više od 120 svetskih i domaćih festivala, osvojivši 42 nagrade.

 Izvor: Promo

Festival će 4. oktobra u 19 časova otvoriti međunarodno priznata rediteljka dokumentarnih filmova Ivana Todorović. Prateći deo Festivala čini izložba fotografija "Kulture koje nestaju" autora Arnea Hodaliča i Katje Bidovec iz Slovenije.

Na ovogodišnje izdanje festivala dolaze gosti iz Hrvatske, Poljske, Severne Makedonije, Rumunije, Švajcarske, Irana, Nemačke i Jermenije. Festival će, osim zvaničnog programa, upotpuniti i Specijalni program: predstavljanje festivala "Drvo kajsije" iz Jermenije i odabrani filmovi projekta "Čuvari krajolika koji rađa", u produkciji Maks Plank instituta za socijalnu antropologiju.

Specijalni gosti tim povodom biće prof. dr Garegin Zakojan (Jermenija), profesor emeritus Ruskog univerziteta u Jerevanu, kao i prof. dr Ivo Štreker, jedan od autora na projektu "Čuvari krajolika koji rađa". Profesor Zakojan je sakupio, priredio i objavio knjige ''Pisma iz zone'' i ''Intermeco'' iz zaostavštine Sergeja Paradžanova. Publika će ovom prilikom moći da pogleda i dva kratka filma S. Paradžanova ''Hakob Hovnatanjan'' i ''Arabeska o Pirosmaniju''.

Ulaz na sve festivalske događaje je besplatan.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka