Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dan Etnografskog muzeja u Beogradu i otvaranje izložbe "S obramicom niz put"

U ponedeljak 20. septembra u 13 časova u Etnografskom muzeju će biti otvorena izložba "S obramicom niz put". Ovom izložbom Muzej obeležava 120 godina samostalnog rada.

 etnografski-muzej Izvor: Etnografski muzej Beograd

Na izložbi će biti predstavljena kolekcija obramica Etnografskog muzeja u Beogradu, kao i obramice iz Muzeja Vojvodine.

Obramice, drvene motke lučnog oblika, na selu su u prošlosti na ramenima nosile žene kada su prenosile razne vrste tereta: hranu i vodu za radnike u polju, robu za pijačnu prodaju, a čak su imale ulogu i u kontaktu sa onostranim i mističnim.

Izložba S obramicom niz put pružiće posetiocima priliku da se upoznaju s naizlged jednostavnim predmetom, koji u sebi nosi različite poruke. Na osnovu materijala, razlika u oblicima i zakrivljenosti luka, dekoracijama i tragovima uporebe, mogu se izneti brojni zaključci o načinu života ljudi koji su ih koristili, kao i čitavih zajednica.

Obramice će biti identifikovane prema široj geografskoj oblasti u kojima su nastale i korišćene, pa će tako biti uočljive razlike između obramica pravljenih u dinarskoj, planinskoj oblasti zapadne Srbije, ravničarskoj i multikulturalnoj Vojvodini, kao i u geografski i kulturološki raznovrsnoj oblastima centralne i istočne Srbije, gde se još mogu videti tragovi davnih civilizacija.

Pored samih predmeta, biće izložen i ilustrativni materijal koji će produbiti razumevanje ne samo obramica kao zasebnog predmeta već i šireg konteksta u kom su one korišćene.

Autor izložbe S obramicom niz put je dr Marko Stojanović, muzejski savetnik Etnografskog muzeja u Beogradu. 

Izložba će trajati do 15. decembra 2021.

Prilokom obeležavanja Dana Etnografskog muzeja u Beogradu i otvaranja izložbe biće dodeljena i Nagrada Borivoje Drobnjaković za životno delo.

Ove godine Etnografski muzej u Beogradu slavi 120 godina samostalnog rada. Osnovan je 1901. godine izdvajanjem Etnografskog odeljenja iz Narodnog muzeja. Od tada do danas Muzej prikuplja i proučava muzejske predmete, tradicionalnu materijalnu kulturu, društvene odnose i porodični život, običaje, verovanja i narodno stvaralaštvo. Tumače se obeležja srpske kulture ali i obeležja drugih etničkih zajednica koje žive u susedstvu.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka