Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U susret rođendanu genija: Izložba “Tesla”

163 godine od rođenja Nikole Tesle upriličiće slikarska izložba pripremana čitavu deceniju, a inspirisana materijalima iz Muzeja Nikole Tesle.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Teslin rođendan ove godine obeležiće izložba u Galeriji nauke i tehnike SANU. Tvorac izložbe, Veljko Mihajlović pripremao se čitavu deceniju da u čast jednog od najvećih naučnika na svetu priredi izložbu otvorenu za javnost.

Povezane vesti

Izložba "Tesla" obuhvata više od 300 radova nastalih tokom 2016. godine, naslikanih tehnikama ulja i fosforescentnih boja na kompakt diskovima i kutijama kompakt diskova kao slikarskoj podlozi. Autor izložbe, Veljko Mihajlović se čitavu deceniju pripremao za ovu izložbu, istražujući materijal dostupan u Muzeju Nikole Tesle. Posebnu inspiraciju je našao u Teslinim rečima: 

- „Aristotel je učio da u vasioni postoji nepokretna entelehija koja sve pokreće i misao je njen glavni atribut. Isto tako ja sam uveren da je ceo kosmos objedinjen, kako u materijalnom tako i u duhovnom pogledu. Postoji u vasioni neko jezgro od kuda mi dobijamo svu snagu, sva nadahnuća, ono nas večito privlači, ja osećam njegovu moć i vrednosti koje ono emituje u celoj vasioni i time je održava u skladu. Ja nisam prodro u tajnu tog jezgra, ali znam da postoji i kad hoću da mu pridam kakav materijalni atribut onda mislim da je to svetlost, a kada pokušam da ga shvatim duhovno, onda je lepota i samilost. Onaj koji nosi u sebi tu veru oseća se snažan, rad mu čini radost, jer se sam oseća jednim tonom u sveopštoj harmoniji”.

Povezane vesti

Akademski slikar, i autor izložbe u Teslinu čast, prisutan je na beogradskoj sceni od 1979. godine, iza sebe ima više od 200 samostalnih izložbi i do sada je publici predstavio više od 50 tematskih ciklusa objekata, slika na platnu, grafika i crteža.

Na izložbi će biti prezentovani i model Teslinog transformatora iz studijske zbirke Muzeja nauke i tehnike u Beogradu. Posetioci izložbe će biti u prilici da vide demonstraciju rada modela Teslinog transformatora u subotu, 6. jula, u 13h i u sredu, 10. jula u 17h. 

Izložba "Tesla" se otvara u utorak, 2. jula u 19h i trajaće do 13. jula.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka