Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici dokazali da je žena zaista bila među Vikinzima (FOTO)

Ostaci grobnice iz 10. veka u vikinškom naselju Birka, u današnjoj Švedskoj, pripadaju ratnici visokog vojnog ranga, potvrdili su rezultati istraživanja Univerziteta na Kembridžu.

  Izvor: Foto: Profimedia

Dugo se smatralo da ostaci pripadaju zapravo muškarcu, da bi se 2017. godine aktuelizovale rasprave o tome da ostaci pripadaju ženi. Bilo je neverovatno da jedna žena u tom razdoblju može zauzeti tako visok društveni položaj, pa su sumnje naučno istražene.

Pogledajte i Devojčica pronašla u jezeru mač iz vremena pre Vikinga (VIDEO)

Istraživanje, koje je objavljeno pre nekoliko dana, odgovara na sva pitanja postavljena tokom žustre javne rasprave i konačno potvrđuje: kostur pronađen u naselju Birka pripada ženi. Rodna ravnopravnost je u skandinavskim zemljama na visokom nivou i očigledno je da je ta tradicija ukorijenjena od davnina.

Saznajte i U čemu su se mačke iz doba Vikinga razlikovale od današnjih?

Davne 1878. arheolog Hjalmar Stolpe otkrio je vikinško naselje Birka, koje je vrhunac svog razvoja živelo u 8. i 9. veku. Pronađena su groblja koja su sadržavala brojne artefakte i ostatke kostura.

Software:Adobe Photoshop CS2 Macintosh Created: 2010:01:27 10:54:15
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Pronađen je, uz ostalo, posebno zanimljiv grob. Bilo je očito da je reč o važnoj osobi a na to je upućivao počasni ukop. Do nedavno se mislilo da je arhetip groba ratnika visokog vojnog položaja, piše Klix.ba.

Pogledajte i Novo otkriće o nordijskim ratnicima: Vikinzi na svojoj odeći nosili natpis "Alah"? (FOTO)

U grobu je položeno brojno oružje: sekira, koplje, mač, luk i strele, dva konja i torba malenih figura za igru, za koje se smatra da su simbolizovale vojni položaj pokopane osobe.

Tokom istraživanja u 70-im godinama prošlog veka otkrilo se kako anatomija indicira da se radi o ženskom kosturu. Bilo je to prilično neverovatno, jer bi značilo da je žena zauzela vodeći položaj u vikinškom društvu, pa su te indikacije ignorisane.

Šarlot Hedenstierna-Džonson, arheološkinja iz Upsale u Švedskoj, potpisnica je istraživanja iz 2017. godine kojim je utvrđeno da ostaci sadrže XX hromozome. Dakle, nije bilo previše prostora za sumnju da je reč o ženi.

Međutim, javnost i akademska zajednica su burno reagovali. Novo istraživanje je tu raspravu konačno završilo. Istraživanje je predvodio Nil Prajs, profesor arheologije na istom univerzitetu, u švedskom gradu Upsala.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka