Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Blago Muzeja Nikole Tesle: Znate li koji svoj izum je Tesla posvetio Jovanu Jovanoviću Zmaju?

Ušuškan na Vračaru, u ulici Krunskoj 51, Muzej Nikole Tesle posetiocima pruža jedinstvenu priliku da pogledaju originalnu zaostavštinu čuvenog naučnika - i to predmete i izume koje neće moći da vide nigde drugde u svetu.

  Izvor: Foto: Muzej Nikole Tesle

Ukoliko šetate Krunskom ulicom, jednom od najlepših u Beogradu, teško da će vam promaći impresivna vila sa zanimljivim stepenicama i lučnim ulazom. U pitanju je porodična kuća Đorđa Genčića, za koga se smatra da je odgovaran za osmišljanje Majskog prevrata i ubistvo Aleksandra Obrenovića i Drage Mašin, a u kojoj je danas smešten Muzej Nikole Tesle

Nikola Tesla umro je u Njujorku 1943. godine. Nikad se nije ženio niti imao decu pa je njegov najbliži srodnik, njegov sestrić Sava Kosanović sve njegove lične stvari doneo u Beograd i zaveštao za osnivanje Muzeja Nikole Tesle. Urna sa pepelom Nikole Tesle doneta je u muzej 1957. godine, čime on postaje i memorijalni muzej. 

Pročitajte i Nikola Tesla: život genija

Osnovan 5. decembra 1952. godine, a tri godine kasnije otvoren i za javnost, Muzej Nikole Tesle čuva više od 200.000 ličnih predmeta i dokumenata jednog od najvećih svetskih naučnika, a neke od njih je moguće videti na stalnoj postavci muzeja. 

Oživite i Priču o zemlji koje više nema u virtuelnoj šetnji kroz Muzej Jugoslavije

Sa svojih oko 130.000 posetilaca godišnje, Muzej Nikole Tesle je danas jedan od najposećenijih muzeja u Srbiji, a baština koju čuva predstavlja kulturno blago od izuzetnog značaja za čitavo čovečanstvo.

Drugačija, posebna, mistična, raznovrsna: Upoznajte kolevku čovečanstva u Muzeju afričke umetnosti

Neki od najvažnijih i najatraktivnijih predmeta i replika Teslinih pronalazaka nalaze se na stalnoj postavci muzeja. Teško je odabrati najzanimljivije, jer svaki od njih nosi izuzetno interesantnu priču i značaj, a u tu grupu spadaju i pet eksponata opisana u daljem tekstu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka