Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tutankamonova grobnica uspešno restaurirana nakon devet godina

Devetogodišnji projekat restauracije grobnice egipatskog Faraona Tutankamona najzad je završen uspešno, jer su rešeni svi problemi koji su pretili njenom opstanku.

  Izvor: Foto: EPA

Stručnjaci iz Getijevog instituta za konzervaciju popravili su ogrebotine i oštećenja na zidnim slikama, koje su uglavnom izazvali posetioci grobnice.

Slike su, takođe, bile oštećene vlažnošću, prašinom i ugljen-dioksidom, koji je prirodno izdisala svaka osoba koja je koraknula u prostor u kome je sahranjen mladi egipatski faraon.

Ugrađen je novi ventilacioni sistem, koji bi trebalo da na minimum svede potrebu za budućim restauracijama, navodi BBC.

Postavljene su i nove barijere koje će ograničiti posetiocima prilaz slikama, dok će im istovremeno nova vizuelna platforma, svetlosna i interpretativna signalizacija omogućiti da bolje vide grobnicu i razumeju njen istorijski i kulturni značaj.

Pogledajte i Tutankamonova zlatna maska zapravo nije napravljena za njega?

"Želeli smo da stvorimo održiv sistem koji će svakodnevno moći da odgovori na potrebe posetilaca, a takođe da smanjimo štetni uticaj na originalne arheološke artefakte", rekla je za agenciju Rojters Sara Lardenoa iz Getijevog instituta za konzervaciju.

Ona je dodala da ništa od "pomoćnih komponenti nije moglo da bude zakačeno za pod, tavanicu ili zidove", te su morali da osmisle način na koji će one biti "samonosive", kako ne bi uništile istorijsku vrednost arheoloških artefakata.

Stručnjaci su, takođe, zaključili da su braon tačke, primećene na zidnim slikama, uzrokovane mikrobima, koji su već dugo bili mrtvi i nisu više predstavljali novi rizik.

Te tačke nisu uklonjene, jer je ustanovljeno da su one prodrle u slojeve boje na slikama.

Saznajte i Šta se krije iza tajne odaje u Tutankamonovoj grobnici?

Tutankamonova grobnica je pronađena 1922. godine u Dolini kraljeva, nedaleko od Luksora. Otkrili su je britanski arheolozi Hauard Karter i Džordž Herbert.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka