Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi poljoprivrednici su u centralnu Evropu došli sa Balkana

Prvi farmeri su u centralnu Evropu došli sa Balkana, zaključio je austrijski naučni tim, predvođen arheološkinjom Barbarom Horejs, koji je za takav zaključaj na jugu Srbije pronašao dokaze iz neolitskog perioda.

  Izvor: Foto: Shutterstock

„Bili smo ciljano u potrazi za 'delićem koji nedostaje' između neolitskog doba u Egeju i centralnoj Evropi“, objasnila je Horejsova u izjavi agenciji APA.

Da taj delić mora biti negde na putu od juga ka severu, duž takozvane balkanske rute, dodala je, bilo je od početka jasno.

„Ne postoji gotovo nikakva istok-zapad osovina“, rekla je Barbara Horejs, dodajući da je nalazište pronađeno južno od Niša, na obalama Morave.

„Radi se o nalazištu koje je na visini od 400 do 500 metara, time savršeno za poljoprivredne aktivnosti", ukazala je arheološkinja sa bečke Akademije nauka.

Pogledajte i Mala zemlja koja hrani ceo svet: Kako je Holandija postala poljoprivredni gigant

U avgustu je austrijski tim naučnika, u saradnji sa Arheološkim institutom u Beogradu, počeo da kopa i ubrzo naišao na kamene alate, keramičke posude, kosti od životinja, ali i područja na kojima je sasvim sigurno bilo loženo, kao i veliki broj figurina.

„Možemo poći od toga da se radilo o ostacima jedne delimično nastanjene grupe sa odgovarajućom materijalnom kulturom“, rekla je Barbara Horejs.

Ispod tog nalazišta, koje je dobilo naziv „Svinjarička čuka“, nalazi se oko metar i po neolitskih tragova kulture, pokazuju radiokarbonske pretrage.

Saznajte i Da li znate odakle potiče naziv Balkan?

„Sada vlada velika ushićenost šta ćemo još naći“, rekla je Horejsova, dodajući da je to nalazište svakako nedostajući delić u odgovoru na važno pitanje kako je nastanjivana Evropa.

Prvi dokazi o poljoprivrednicima koji su se nastanili do sada su dokazivale naseobine u Egeju oko 6.700 godina pre nove ere.

Neolitska nalazišta, kao što je „Lepenski vir“, koji je jedan od najstarijih dokaza o poljoprivrednim aktivnostima, datira od oko 6.000 godine pre Hrista.

Pogledajte i Genetski zapis Srba: U našem narodu "žive" Sloveni, Kelti, Goti i Normani

„Pitamo se zašto je trebalo toliko vremena“, kaže Barbara Horejs, dodajući da naučnici polaze od toga da su se male grupe migranata polazeći sa Bliskog istoka kretale ka centralnoj Evropi i da su sa sobom nosili veoma složeno znanje o uzgajanju žitarica, uzgoju životinja, kao i o životu u izgrađenim kućama u naseobinama.

„Korak od skupljača, preko lovaca do farmera i uzgajivača životinja bio je jedan od najvećih i najodrživijih revolucija ljudske istorije“, podvukla je austrijska arheološkinja.

Pored iskopavanja tragova prošlosti, austrijski tim sprovodi i ekološka istraživanja, tragajući za znakovima uticaja životne sredine, kao što su poplave ili klimatske promene, koje bi mogle biti uzrok za selidbu naroda u pravcu severa.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka