Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dečak na fotografiji iz 19. veka ipak nije Vinsent van Gog

Jedna od dve postojeće fotografije Van Goga, za koju se oduvek verovalo da predstavlja čuvenog holandskog slikara, zapravo je slika njegovog brata, saopštio je muzej Van Goga u Amsterdamu.

  Izvor: Foto: AP

Jedna od dve postojeće fotografije Van Goga, za koju se oduvek verovalo da predstavlja čuvenog holandskog slikara, zapravo je slika njegovog brata, saopštio je muzej Van Goga u Amsterdamu.

"Fotografija za koju se uvek pretpostavljalo da je Vinsent van Gog na njoj, tada dečak od 13 godina, zapravo je, kad se bolje pogleda, to njegov stariji brat Teo van Gog koji je imao 15 godina", navela je uprava muzeja. 

Crno-bela fotografija predstavlja dečaka sa kovrdžavom kosom i svetlim očima. To je jedna od dve postojeće fotografije poznatog slikara i nalazi se na brojnim biografijama o njemu. 

Pogledajte i 5 stvari koje možda niste znali o Vinsentu van Gogu

Braća su mnogo ličila, ali je Vinsent imao finije crte lica i veoma svetle oči, kao oči dečaka, njegovog brata, na slici, dodao je muzej. 

Van Gog, rodjen 1853. godine i poznat po uljanim autoportretima u jakim bojama, nije voleo da bude fotografisan. Na drugoj, sada jedinoj fotografiji, umetnik ima 19 godina. 

Author: Heleen van Driel Software:Adobe Photoshop CS5 Macintosh Created: 2016:09:01 16:55:39
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: AP

Fotograf je Belgijanac Balden Švarc, a slika se prvi put pojavljuje na izložbi 1957. godine. Slika se nalazila u katalogu izložbe pod nazivom "Portret Vinsenta van Goga (oko 1886)". 

Saznajte i Koliko slika je za života prodao van Gog?

Posle sumnje da dečak na slici nije slikar, stručnjaci su detaljno ispitali fotogragiju i zaključili da je to Teo van Gog, s kojim je slikar imao svetski poznatu bogatu prepisku. 

Praunuk Tea van Goga, Vilem van Gog, koji je savetnik muzeja, izjavio je da je bio iznenadjen saznanjem da je na slici njegov pradeda, a ne Vinsent, ali je dodao da je srećan što je misterija konačno rešena.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka