Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najveće otkriće u Egejskom moru: Arheolozi pronašli čak 58 olupina brodova

Arheolozi u Grčkoj su pronašli 58 olupina brodova od kojih se na mnogima nalaze antikviteti, što je najveće otrkiće u Egejskom, a verovatno i u Sredozemnom moru.

  Izvor: Foto: Reuter Handout

Arheolozi u Grčkoj pronašli su 58 olupina brodova od kojih se na mnogima nalaze antikviteti, što je najveće otkriće u Egejskom, a verovatno i u Sredozemnom moru.

Olupine brodova pronađene su u malom ostrvskom arhipelagu Furni na istoku Egejskog mora i većina ih potiče iz grčkog, rimskog i vizantijskog perioda, preneo je Rojters.

Kada je međnarodni tim počeo podvodno istraživanje 2015. godine pronašli su 25 olupina, sa poslednjim pronalascima broj se popeo na 58 i tim veruje da na dnu mora leže još mnoge tajne.

Pogledajte i 5 potonulih brodova koji su zanimljiviji od Titanika

Oni su pronašli u brodovima više od 300 antikviteta, najviše amfora, koje su, prema rečima direktora istraživačkog projekta „Furni“ dr Jorgosa Kucuflakisa, korišćene uglavnom za transport vina, ulja ili meda.

Kucuflakis je rekao da je najverovatnije loše vreme objašnjenje zašto je tako veliki broj brodova potonuo baš u Furni jer su tu tokom oluja jaki udari vetra i kamenita obala.

Furni je mala ostrvska grupa u istočnom Egejiskom moru u trouglu između Patmosa, Samosa i Ikarije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka