Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova otkrića na lokalitetu Remezijana

Tokom poslednje kampanje iskopavanja na arheološkom lokalitetu Remezijana u Beloj Palanci delimično je otkriven kasnoantički objekat sagrađen od kamena, kao i pet grobova.

  Izvor: Foto: M. Jovanović

Arheolozi kažu da se javljaju tragovi praistorijskog naselja koje je bilo starije od objekta i grobova, a kako kaže rukovodilac projekta Marko Janković, Remezijana je lokalitet koji ima veliku tradiciju arheoloških istraživanja, jer se istražuje od kraja 19. veka.

Radimo na mestu koja je poznato kao istočna neklopola Remizijane, koje se nalazi na perefiriji nekropole. Nismo istražili sve do sada, tako da ćemo istraživati i naredne godine - kaže Janković.

On je na čelu tima kao upravnik Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta u Beogradu, a na lokalitetu rade i stručnjaci sa Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, iz Narodnog muzeja u Beogradu, sa Arheološkog instituta u Beogradu, Laboratorije za antropologiju Medicinskog fakulteta u Beogradu, kao i studenti arheologije sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Pronađeni objekat je kasnoantički ili ranohrišćanski, pretpostavljamo da je iz perioda od 4. do 6. veka, a najverovatnije je bila crkva ili kapela. Pronašli smo ukupno 5 grobova, najveći deo je pljačkan, verovatno u istom periodu - objašnjava Janković.

Svi grobovi su iz sličnog perioda, a Janković dodaje, da ceo prostor leži na praistorijskom nasleđu.

"Imamo ostatke praistorijske keramike, delove nekih kuća i pomoćnih objekata", kaže Janković.

Iskopavanja se rade na prostoru preko puta autobuske stanice u Beloj Palanci na brdu kod hotela Esperanto, a kada se projekat završi naredne godine i kada se ustanovi koliki je objekat i koliko je važan, doneće se odluka da li će se konzervirati ili će se na drugi način čuvati.

Projekat istraživanja finansiraju Ministarstvo kulture i informisanja i Opština Bela Palanka.

Izvor: Južne vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka