Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UNHCR: Milioni dece izbeglica ne idu u školu

Autor IgorR

Četiri miliona dece izbeglica ne ide u školu, što je porast od pola miliona za godinu dana, navodi se izveštaju UNHCR-a.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Izveštaj pokazuje da upis dece izbeglica ne uspeva da održi korak sa sve većim brojem izbeglica, uprkos naporima vlada, UNHCR-a i njegovih partnera, navodi se u saopštenju.

Krajem 2017. godine u svetu je bilo je više od 25,4 miliona izbeglica, od toga 19,9 miliona pod mandatom UNHCR-a. Više od polovine 52 odsto činila su deca, medju kojima je bilo 7,4 miliona dece školskog uzrasta.

"Obrazovanje je način da se pomogne deci da zacele rane, ali je takođe i od ključnog značaja za izgradnju njihovih domovina", rekao je Visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi i dodao da će bez obrazovanja, biti napravljena bespovratna šteta budućnosti te dece i njihovih zajednica.

Tek 61 odsto dece izbeglica pohađa osnovnu školu, u poredjenju sa 92 odsto dece širom sveta.

Saznajte i Zašto vlada Danske razdvaja decu od roditelja?

Ovaj jaz se produbljuje kako deca rastu. Skoro dve trećine dece izbeglica koja idu u osnovnu školu ne upiše srednju školu. Opšte uzevši, 23 odsto dece izbeglica pohađa srednju školu, u poređenju sa 84 odsto dece širom sveta, navodi se u izveštaju.

Globalno posmatrano, stopa upisa u visokoškolske ustanove je 37 odsto, u odnosu na samo jedan odsto izbeglica koji ima tu šansu. Ovaj podatak se ne menja u poslednje tri godine.

Izveštaj ističe napredak koji su ostvarile zemlje koji su se obavezale da poštuju Deklaraciju iz Nju Jorka za izbeglice i migrante i da upišu dodatnih 500.000 dece izbeglica koja ranije nisu pohadjala školu tokom 2017. godine. U isto vreme, u izveštaju se apeluje da se više učini da bi se obezbedilo da sve izbeglice dobiju kvalitetno obrazovanje koje zaslužuju.

Izveštaj poziva zemlje prijema da uključe decu izbeglica u nacionalne obrazovne sisteme, uz odgovarajuće nastavne planove tokom osnovnog i srednjeg obrazovanja. Cilj je da se omogući postojanje priznatih kvalifikacija koje bi toj deci poslužile kao odskočna daska za upis na fakultete ili visoke škole.

Izvor: Beta

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka