Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na tragu velikog otkrića: Lokalitet Glac kod Sremske Mitrovice donosi poruke iz prošlosti

Na svega nekoliko kilometara od Sremske Mitrovice nalazi se poljoprivredni posed Glac. Međutim, ispod plodne zemlje, prema pretpostavci arheologa, nalazi se palata Maksimijana Herkulija. Po predanju, ovaj rimski imperator, poreklom ...

  Izvor: Foto: Glac Project

Prve podatke o ostacima rimske kulture na ovom prostoru zabeležio je Ignjat Jung – istraživač iz XIX veka.

Embedded Comments: CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 100
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Istraživanja su rađena i kasnije, devedesetih godina, međutim projekat je zahtevao veliki broj stručnjaka te je ostvarena saradnja sa Australijom. Na čelu arheološkog tima su dr Stefan Pop-Lazić i dr Ričard Majls, koordinatori projekta. U dve sezone istraživanja pronađeni su dokazi koji idu u prilog pretpostavci arheologa - ostaci zidina, prostorija koja se prostiru na nekoliko stotina metara, tragovi mermera, porfira, delovi skulptura, keramike i veliki podni mozaik.

Na ovom projektu pored arheologa rade i studenti, konzervatori, profesori, čak i filmska ekipa. U želji da se rad i materijal sa Glaca dokumentuje, Slobodan Maksić, Kris Dejvis i Endru Jip koriste 3D tehnologiju, dronove, virtuelnu realnost... Prema rečima Krisa Dejvisa ovo je način da se stvori nešto što će biti dugotrajno i na poseban način 'govoriti' priču o Glacu. Materijal se koristi za potrebe dokumentarnog serijala, a deo je prikazan na smotri arheološkog filma.

Na svega nekoliko kilometara od Sremske Mitrovice nalazi se poljoprivredni posed Glac. Međutim, ispod plodne zemlje, prema pretpostavci arheologa, nalazi se palata Maksimijana Herkulija. Po predanju, ovaj rimski imperator, poreklom iz Sirmiuma, kod rodnog mesta sagradio je velelepnu palatu za svoje siromašne roditelje.
Izvor: YouTube

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Ovog leta je bio organizovan edukativni program za učenike Mitrovačke gimnazije. Sa učenicima su radili prof. Alan Dern, konzervatorka Svetlanana Gojković i drugi gostujući predavači. Učenici su imali priliku da unaprede znanje engleskog i latinskog jezika, nauče nešto novo o svom gradu, istoriji i arheologiji. Takođe su naučili tehniku pravljenja terrasigilate – poznate keramike, jednu on najbolje čuvanih tajni Starog Rima. 

Ko je bio Maksimijan?

Marko Aurelije Valerije Maksimijan Herkulije bio je rimski car, zajedno sa Dioklecijanom od 1. marta 286. godine do 305. godine. Maksimijan se probijao u vojsci sve do 285. godine, kada ga je novi car Dioklecijan, njegov prijatelj, načinio cezarom i vladarem zapadnog dela carstva. Dioklecijan i Maksimijan su 1. maja 305. zajedno odstupili sa trona. Jasno je da Maksimijan to nije učinio po sopstvenoj volji. Galerije i Konstancije Hlor postali su novi carevi, koji su uzeli za cezare Severa II i Maksimina Daju. Kada je Konstancije umro sledeće godine, Maksimijanov sin, Maksencije dobio je zapadni deo carstva na upravu i imenovao je Maksimijana za svog avgusta. Maksimijan je u bitkama pobedio Severa i Galerija i privukao na svoju stranu sina Konstancija Hlora, budućeg cara Konstantina Velikog, dajući mu za ženu svoju kći Faustu. Ipak, 308. Maksimijan je podigao ustanak protiv svog sina, krenuo je na Rim, ali je bio poražen i sa Konstantinom je potražio utočište u Galiji. Godine 310. proglasio se za cara, ali se nije mogao održati protiv Konstantina Velikog, koji ga je primorao da izvrši samoubistvo.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka