Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZASTRAŠUJUĆE: U Srbiji 14 odsto stanovništva nema osnovnu školu

Prema poslednjem popisu stanovništva u Srbiji 14 odsto odraslih nema završenu osnovnu školu, iako je ona po zakonu obavezna, dok diplomu srednje škole nema svaka peta odrasla osoba.

  Izvor: Foto: Pixabay

Drugu priliku da se obrazuju odrasli imaju kroz redovan školski sistem i to u 80 škola u Srbiji. Tu priliku svake godine iskoristi oko 4.000 ljudi, a njihovo osnovno obrazovanje i stručna obuka traju tri školske godine.

U prvoj godini uče gradivo koje je predviđeno za osnovce od prvog do četvrtog razreda, u drugoj gradivo petog i šestog, a u trećoj godini gradivo sedmog i osmog razreda i prolaze tromesečnu stručnu obuku za određena zanimanja.

Pročitajte i Lista zemalja sa najvećim brojem visokoobrazovanog stanovništva

Slična situacija je i u zemljama Evropske unije. Diplomu srednje škole u EU nema 64 miliona građana, a više od polovine njih koji nemaju diplomu srednje škole je nezaposleno.

Najviši stepen obrazovanja odraslog stanovništva imaju skandinavske zemlje, dok je najniži stepen obrazovanja u zemljama južne Evrope. Što se tiče regiona, Slovenija je najviše napredovala u obrazovanju odraslih.

Evropska komisija je 2014. godine u okviru programa Erazmus plus osnovala EPALE mrežu - evropsku platformu namenjenu profesionalcima u oblasti obrazovanja odraslih u Evropi, čija je Srbija članica. EPALE platforma pruža mogućnost pojedincima i institucijama koje se bave obrazovanjem odraslih da se informišu o događajima, razmene resurse i dobre prakse kroz učešće u grupama za diskusiju.

Institucije na tom mestu mogu da predstave svoj rad i postanu deo baze institucija, što im daje mogućnost da ih ostale institucije prepoznaju i po potrebi pozovu da sarađuju na projektima.

Izvor: www.021.rs

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka