Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliko otkriće u okolini Aranđelovca: Arheolozi pronašli rimsku nekropolu na Venčacu

U kamenolomu na vrhu planine Venčac otkrivena je rimska nekropola sa 22 grobnice. Izuzetno otkriće doneće nova saznanja o životu na ovim prostorima u rimsko doba.

  Izvor: Foto: Profimedia

Čak 18 rimskih imperatora rođenih na tlu današnje Srbije, ostavilo je iza sebe brojne tragove koji svedoče o načinu života u tom periodu. Najnoviji je otkriven u kamenolomu aranđelovačkog „Bekamenta“ - rimska nekropola sa 22 grobnice na vrhu planine Venčac.

Na kamenitom i nepristupačnom terenu, arheolozi su u dvadeset dve grobnice pronašli ostatke skeleta ljudi koji su tu živeli između 4. i 6. veka. Karakterističan način sahranjivanja u rimsko doba: severozapad-jugoistok, i blizina grobnih mesta, ukazuju na uređenu, planski napravljenu nekropolu.

"Imamo nekoliko celih skeleta, izuzetni nalazi. A dosta njih je bez lobanja i sitnih koščica, znači, ostali su samo veći i krupniji komadi“, kaže Snežana Stanković iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Pogledajte i U Paraćinu otkrivena nekropola iz bronzanog doba

U svakom grobu, pronađeno je obilje priloga koji govore o načinu života, oblačenja i ukrašavanja stanovništva.

"Tu su fibule, minđuše, ukrasi za glavu, perlice, delovi pojasa, kopče, zatim staklene posude, dve staklene posude, zatim dosta keramike, dva cela krčaga“, kaže Slavica Đorđević iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kragujevac.

Na Malom Venčacu, pronađeni su ostaci utvrđenja i naselja, o čemu je pisao još Feliks Kanic u 19. veku. Stanovništvo koje je tu živelo, sahranjivano je na Velikom Venčacu.

Rimsko utvrđenje čuvalo je put koji je spajao rudnike na Avali, Kosmaju i samom Rudniku.

Otkrijte i Da li mauzolej u Viminacijumu pripada rimskom imperatoru i kojem?

Plodna dolina podno Venčaca, bila je pogodna za formiranje naselja, i danas otkriva impresivne ostatke velike imperije.

"Svakako da su ovi nalazi veoma značajni, prvo što će obogatiti fundus našeg muzeja, i pružiti nova saznanja o životu na ovim prostorima u rimsko doba“, kaže Olga Starčević iz Narodnog muzeja u Aranđelovcu.

Na teritoriji Aranđelovca mnogobrojni su lokaliteti iz tog doba, a najnovije otkriće dragocen je kamenčić u sklapanju rimskog mozaika, objavio je RTS.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka