Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novo otkriće naučnika: Pračovek ipak nije iz Afrike?

Najnovija naučna istrživanja ukazuju na mogućnost da ljudska vrsta ipak ne potiče iz Afrike već iz Azije.

  Izvor: Foto: YouTube Printscreen

Kameno oruđe pronađeno u Kini ukazuje da su prvobitne primitivne ljudske vrste, ili njihovi bliski rođaci, bili stanovnici ovog dela sveta pre 2 120 000 godina. Oni su oko 270 000 godina stariji od prethodno ustanovljenih najstarijih vrsta čije su kosti i oruđe pronađeni u gradu Dmanisi u Gruziji. Britansko-kineski tim eksperata je ove kamene artefakte pronašao u visoravni u blizini grada Šengčen koji se nalazi u kineskoj provinciji Henan.

Pronađeni artefakti pokazuju jasne znake korišćenja i obuhvataju više vrsta kamenog oruđa napravljenog za različite namene. Većina njih napravljena je od kvarcita i kvarcnih stena koje se mogu naći u podnožju Kvinling planine koja se nalazi pet do 10 kilometara južno od iskopina. Ipak, još uvek se ne može sa sigurnošću tvrditi koja ljudska vrsta je ih napravila.

Dilema oko toga koja ljudska vrsta je napravila pomenute artefakte proizilazi iz činjenice da su ljudske vrste napuštale Afriku više puta tokom istorije. Neke od vrsta koje su živele van Afrike vuku poreklo iz Afrike i smatraju se “žrtvama” egzodusa koji se desio pre 60 000 godina. 

Homo floreiensis, takozavni “Hobit”, je mala, izmurla ljudska vrsta koja je živela pre otprilike 12 000 godina na indonežanskom ostrvu Flores. Odrasli pripadnik ove vrste bio je svega 1,1 metara visok. Mnogi naučnici misle da je “Hobit” niži rođak Homo erectus-a koji se smatra jednom od prvih vrsta koja je napustila Afriku. Naučnici pretpostavljaju da je Homo erectus stigao na ostrvo Flores pre nekoliko stotina hiljada godina i vremenom postao niži zbog činjenice da je živeo izolovano na pomenutom ostrvu. Istraživanja su u toku i rešenje ove misterije se može očekivati u bliskoj budućnosti. 

Najnovija naučna istrživanja ukazuju na mogućnost da ljudska vrsta ipak ne potiče iz Afrike već iz Azije.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka