Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zanimljivo arheološko otkriće: Pronađena grobnica staroegipatskog generala

Egipatski arheolozi su otkrili grobnicu staru 3.300 godina, poslednje počivalište staroegipatskog generala Jurhije. Predstava prikazana na jednom od zidnih reljefa te građevine posebno je interesantna.

 Izvor: Foto: Profimedia

Grobnicu generala iskopao je tim arheologa predvođen profesorkom egiptologije Univerziteta u Kairu, Olom el Agizi. Iskopana je u Sakari, južno od 4.300 godina stare piramide faraona Unasa. Sakara je značajan arheološki lokalitet, poznata je kao nekropola Memfisa, stare prestonice Egipta, a izuzetno je bogata arheološkim ostacima iz više hiljada godina duge istorije te zemlje.

Hijeroglifski natpisi kao svedočanstvo o životu

Egipatsko Ministarstvo starina izdalo je saopštenje da hijeroglifski natpisi pronađeni na zidovima te grobnice navode da je u njoj bio sahranjen Jurhija, „general armije, upravnik Amonovih poseda i nadzornik imanja Ramzesa Drugog". Natpisi na grobnici pripovedaju o generalovoj karijeri, koja je započela za vreme vladavine faraona Setija Drugog (vladao od 1294. do 1279. g. p. n. e.) i nastavila se pod vlašću Ramzesa Drugog, od 1279. do 1213. g. p. n. e.

Pogledajte i 7 značajnih arheoloških otkrića u Egiptu

Grobnica obuhvata nekoliko prostorija, uključujući kapele, skladišta, predvorje i prostoriju koju su arheolozi nazvali „soba sa statuama". Umetničke predstave koje ukrašavaju „sobu sa statuama" prikazuju pokojnikove vojničke uspehe i odnose sa susednim zemljama. Na jednoj od scena prikazano je kako se iz usidrenih barki istovaruju ćupovi sa kanaanskim vinom.

Istorija uklesana na reljefu

Veliku pažnju naučnika privukao je reljef na kamenom bloku pronađenom u pesku, koji je, pretpostavlja se, otpao sa severnog zida grobnice. Scena prikazuje pešadiju i vojnike na kočijama koji prelaze vodeni kanal s krokodilima. Analiza predstave ukazuje da se taj prelazak desio negde na istočnoj granici Egipta.

Pogledajte i 6 nerazrešenih misterija Tutankamonove grobnice

U grobnici zasad nisu pronađeni ljudski ostaci ali kako su iskopavanja još u toku, do njihovog okončanja, javnost će možda biti iznenađena još nekim zanimljivim i dragocenim otkrićem. Arheolozi spekulišu da se grobnica koristila za sahranjivanje više članova generalove porodice, kao što su njegov sin Jupa i unuk Hatiaj, koji su pomenuti u natpisima. Egipatsko Ministarstvo starina takođe ne isključuje mogućnost da je Jurhija zapravo bio stranog porekla.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka