Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliko arheološko otkriće: U Viminacijumu pronađen mauzolej iz 3. veka (FOTO)

Tim arheologa predvođen doktorom Miomirom Koraćem, direktorom Arheološkog instituta u Beogradu, otkrio je u antičkom Viminacijumu kod Kostolca mauzolej iz trećeg veka koji, prema navodima stručnjaka, pripada osobi visokog ranga. ...

  Izvor: Foto: Beta

Na arheološkom lokalitetu Viminacijum otkriven je mauzolej, za koji rukovodilac projekta "Viminacijum“ Miomir Korać kaže da datira iz 3. veka i da je svakako predstavljao poslednje počivalište osobe visokog ranga.

Novootkriveni mauzolej nalazi se na 830 metara severno od mauzoleja imperatora Hostiljana na istočnoj nekropoli Viminacijuma i 570 metara severoistočno od kapije Porta praetorije (Severne kapije) legijskog logora, 700 metara severoistočno od kapije kod amfiteatra, 300 metara od legijskog logora i 160 metara zapadno od uništene dvojne grobnice sa freskama.

Korać je u pisanoj izjavi Tanjugu istakao da je kamena plastika nađena u mauzoleju izuzetna.

Najznačajni nalaz je glava rimskog imperatora sa uvojcima i lovorovim vencem simbolom rimskog imperatora.

Software:11.3 Created: 2018:04:18 13:09:34 Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Beta

Izdvaja se i glava mladića, izuzetno brižljivo obrađena ruka koja drži mač, kao i delovi rimskog mača.

Nađen je i fragment krila orla, jednog od najpoznatijih simbola boga Jupitera i Rimskog carstva.

Pogledajte i Viminacijum: Čudesni svet mrtvih

Izdvajaju se i sitniji delovi više skulptura i reljefa od mermera, a od arhitektonske plastike pronađeno je više fragmenata sa floralnim i drugim motivima karakterističnim za vreme Rimskog carstva.

Mauzolej je dimenzija 15 puta 15 metara sa središnjim delom šest puta šest metara, građen je od krupnih komada lomljenog ramskog kristalastog škriljca sa četiri sloja od hidrauličnog maltera debljine između pet i 10 centimetara.

Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Beta

Istraženi deo mauzoleja i u antici se nalazio pod zemljom, ukopan najmanje jedan metar u odnosu na površinu i iskopavanja su u toku, kaže Korać.

Dosadašnja očuvana visina/dubina građevine iznosi između 1,80 i 2,25 metra i sama konstrukcija deluje jednostavno, ali izuzetno masivno i čvrsto.

Pogledajte i Otkriveno groblje mamuta u Viminacijumu

Arhitektonski elementi su od krečnjaka, kao i stele i sarkofazi koji su u okviru ovog kompleksa pretrpeli sistematsko uništavanje, koje daleko prevazilazi, prema rečima Koraća, ono koje se sreće u okvirima ratnih razaranja ili kasnije eksploatacije građevinskog materijala.

Software:11.3 Created: 2018:04:18 13:22:32 Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: Beta

Dva puta uništavan

Mauzolej je, kako je utvrđeno, pretrpeo dvostruko uništavanje. Do prvog uništavanja došlo je u antici kada su se sistematski uništavala nadgrobna obeležja, krečnjačke stele, sarkofazi, mermerne skulpture i delovi reljefa.

Korać kaže da postoje indicije da je ovakvo temeljno uništavanje posledica postupka poznatog kao Damnatio memoriae, odnosno brisanje iz sećanja, kada se u potpunosti uništavaju svi pomeni imena i dela osobe koja je osuđena na zaborav i to se radi samo kada su pitanju imperatori.

Pogledajte i Arheološko otkriće u Viminacijumu: Pronađen logor rimskih legija

Druga faza uništavanja usledila je u kasnijim vekovima usled eksploatacije kamena kao građevinskog materijala i tada najviše stradao ogradni zid koji je bio od masivnih kvadera.

"Neko je u antici baš upotrebio enormnu snagu da rasturi sve što je mogao, podjednako i u mauzoleju i na ogradnom zidu“, primetio je Korać.

Mauzolej je bio izdvojen u odnosu na antičku nekropolu masivnim kamenim zidom debljine 0,8 metara.

Pogledajte i Otkrivanje Viminacijuma (FOTO)

Centralni deo mauzoleja najverovatnije je služio za ritual i okružen je sa tri strane sa 11 grobova, od kojih je jedan grob kremiranog pokojnika u etažnoj grobnoj jami, dve sahrane pokojnika u drvenim sanducima, jedna grobnica zidana od opeke sa lučnim svodom, dok su ostali grobovi zidani od opeke.

Software:Adobe Photoshop CS Windows Created: 2018:04:19 11:10:51 Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock

Sa severne strane, gde istraživanja još traju i na kojoj nema za sada pronađenih grobova, očekuje se da bude pronađen ulaz u mauzolej.

Većina ovih grobova je, prema rečima Koraća, opljačkana.

Unutar ogradnog zida u severoistočnom uglu naspram mauzoleja nalazi se jedna grobnica sa svodom, koja je, naglašava Korać, izuzetno interesantna i njena istraživanja su tu toku.

Mauzolej je pozicioniran između dve vile rustike iz 3. veka i do sada je na tom prostoru istraženo preko 80 grobova iz perioda drugog i trećeg veka, od kojih su mnogi imali luksuzne predmete kao deo grobnog inventara.

Nađena su tri olovna sarkofaga kao i delovi više sarkofaga i stela koji su u sitnim fragmentima.

Na fragmentima od mermera se vidi da su veoma brižljivo obrađeni, a u neposrednoj blizini mauzoleja je pronađeno i 15 zlatnih predmeta.

Izvor: Tanjug

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka