Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fascinanantno otkriće u Rimu: Tokom radova na metrou otkrivena kuća iz 2. veka

Luksuzna rimska kuća koja datira iz vremena cara Hadrijana poslednje je arheološko blago otkriveno tokom iskopavanja nove linije rimskog metroa, objavili su u eksperti.

  Izvor: Foto: EPA/Soprintendenza Speciale di Roma

Ruševine "komandantove kuće" iz drugog veka Nove ere otkrivene su tokom rada na stanici metroa u centru grada Amba Aradam-Ipponio na liniji C rimskog metroa, gde su arheolozi pre dve godine takođe pronašli "senzacionalno" otkriće 1.800 godina stare vojne kasarne.

"Smatramo da je ovo kuća u kojoj je komandant kasarne živeo i odmarao se nakon posla", izjavio je zvaničnik rimske agencije za očuvanje spomenika Frančesko Prospereti novinarima dok je stajao u kući od 300 kvadratnih metara, otprilike 12 metara ispod nivoa ulice.

Pogledajte i Londonski metro, najstarija podzemna železnica na svetu

Kompletna građevina s bogatim mozaicima i zidnim dekoracijama, kao i s 14 soba, uključujući i kupatilo s podnim grejanjem biće prebačena kako bi se omogućio nastavak radova na metrou.

Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: EPA/Soprintendenza Speciale di Roma 

Kada se podzemni tuneli dovrše, arheološko otkriće biće vraćeno "gde je bilo, kakvo je i bilo" kako bi se stvorila "sigurno najlepša stanica metroa u svetu", kazao je Prospereti.

Prospereti je podsetio na čuvenu scenu iz filma "Rim" Federika Felinija iz 1972. godine u kojoj se otkrivaju freske iz rimske palate tokom rada na tunelu za liniju metroa i nestaju kada se izlože spoljašnjem vazduhu.

"Zaboravite Felinija, ovo je stvarna stvar", kazao je on u šali.

Arheološka nalazišta česta su u Rimu i ona se krive za odlaganje na izgradnji Metroa C,  zloglasnog kao najskupljeg svetskog podzemnog projekta, usporenog nestašicama novca i sporenjima između ugovarača radova i rimskih gradskih vlasti.

Izgradnja linije sa 30 stanica počela je 2007. predviđenim troškovima od tri milijarde evra.

Embedded Comments: AppleMark
Izvor: Profimedia/Shutterstock Foto: EPA/Soprintendenza Speciale di Roma 

Budžet je od tada porastao na 4,5 milijardi evra, obuhvatajući 21 operativnu stanicu i još tri koje će biti otvorene tokom naredne četiri godine.

Pogledajte i 8 najlepših metro stanica na svetu

Vodeća arheološkinja na lokaciji Amba Aradam-Ipponio, Rosela Rea, branila je čudovišno skupi projekat metroa, kao "izuzetno sredstvo saznavanja", rekavši da bi dublje kopanje rimskog podzemlja dovelo do novih značajnih arheoloških otkrića koja bi inače ostala skrivena, prenosi agencija dpa.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka