Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriće koje bi moglo da izmeni istoriju čovečanstva: Pronađeni zubi stari 9,7 miliona godina

Nemački paleontolozi su, prosejavajući šljunak i pesak na mestu nekadašnjeg korita Rajne blizu grada Epelshajma, otkrili 9,7 miliona godina stare fosilizirane zube, što bi, po njihovom mišljenju, moglo izmeniti istoriju čovečanstva ...

  Izvor: Foto: Youtube printcreen

Fosili zuba slični su onima koji su pripadali Australopitekusu afarensisu, tačnije 3,2 miliona starom kosturu ženskog primata koji se povezuje s ljudima, nazvanom "Lusi" (Lucy), kojeg je 1974. pronašao paleontolog Donald Johanson u naučnoj ekspediciji na Hadaru u severnoj Etiopiji.

Istraživanja obavljena na fosilnim ostacima Lusi pokazala su da se njena vrsta već naveliko kretala uspravno, na dve noge, da je imala vrlo razvijeno telo, ali onde gde se očekivao najveći napredak, nije ga bilo. Naime, Lusi je imala izrazito malu glavu, što znači da se ni lobanja ni mozak nisu značajnije razvili.

Saznajte i Zašto su stari Rimljani imali savršene zube?

Ali zubi otkriveni u Epelshaimu ne podsećaju ni na koju drugu vrstu otkrivenu u Evropi ili Aziji.

Naučnici su navodno bili toliko uzbuđeni i zbunjeni otkrićem da su se suzdržali od bilo kakve objave poslednjih godinu dana, piše Dojče vele (Deutsche Welle).

"Očigledno je reč o zubima majmuna. Vrlo su slični zubima i kostima otkrivenim u Africi koji su oko četiri do pet miliona godina mlađi od fosila otkrivenih u Epelshajmu. Pronalazak je za nas velika sreća, ali i velika misterija", rekao je direktor Prirodnjačkog muzeja u Majncu Herbert Luc.

Na konferenciji za novinare na kojoj je objavljena informacija, gradonačelnik Majnca je rekao da ne želi previše da dramatizuje, ali da smatra kako bi otkriće nemačkih paleontologa moglo da utiče na izmene u dosad poznatim podacima o istoriji čovečanstva.

Ljudska evolucija: Šta zubi otkrivaju o životu modernog čoveka?

Lokalni arheolog Aksel von Berg je izjavio da, uprkos brojnim fosilnim dokazima o postojanju velikih majmuna u celoj Evropi pre više miliona godina, nema potvrđenih slučajeva pronalaska fosila hominina, plemena potporodice hominina koja obuhvata samo vrste: čovek (homo), šimpanza (pan) i njihove izumrle pretke. Članovi tog tribusa zovu se hominini.

S obzirom na to da je analiza fosila tek započela, pred naučnicima je "pravi posao" koji će omogućiti potpuno otkriće misterije, kazao je Luc.

Naučnici se slažu da su se moderni ljudski preci razvili u istočnoj Africi negde pre 400.000 i 200.000 godina, nakon čega su se, pre 70.000 godina rasprostrli svuda po svetu.

Fosili zuba pronađenih u Nemačkoj biće izloženi u Prirodnjačkom muzeju u Majncu. Region u kojem su pronađeni lovcima je zanimljiv već gotovo 200 godina.

Nemački paleontolozi su, prosejavajući šljunak i pesak na mestu nekadašnjeg korita Rajne blizu grada Epelshajma, otkrili 9,7 miliona godina stare fosilizirane zube, što bi, po njihovom mišljenju, moglo izmeniti istoriju čovečanstva kakvu znamo.
Izvor: YouTube

Izvor: Hina

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka