Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U potrazi za skrivenim gradom: BBC u Sremskoj Mitrovici snima priču o Sirmijumu

Televizijska ekipa britanske kuće BBC doputovala je u Sremsku Mitrovicu u nameri da snimi priču o velikom otkriću koje je van granica Balkana skoro nepoznato.

  Izvor: Foto: Fonet

Ispod ulica Sremske Mitrovice nalaze se ostaci jedne od četiri prestonice Rimskog carsta – Sirmijuma. Prvo su ga naseljavali Kelti i Iliri, a onda su ga pokorili Rimljani.

Međutim, u svetu je malo poznato da se ostaci nekadašnje prestonice Rimskog carstva Sirmijuma nalaze ispod Sremske Mitrovice. Štaviše, istoričari veruju da je čak 18 rimskih imperatora rođeno na teritoriji današnje Srbije, a čak petoro njih u Sirmijumu. 

Dok su neki ostaci grada, poput delova palate, iskopani, veći deo, uključujući hipodrom, leži ispod grada. 

Dr Biljana Lučić iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture ugostila je ekipu BBC-ja, koja je doputovala u Srbiju da snimi priču o velikom otkriću koje je van granica Balkana skoro nepoznato. Iako je Srbija devedesetih godina bila dosta izolovana, arheolozi su vredno radili na otkrivanju Sirmijuma i sada žele da međunarodna zajednica zna za ova otkrića. 

“To je ono što nas čini Evropom“, dodala je dr Lučić. 

Srpski arheolozi koriste 3D rekonstrukciju kako bi ljudi digitalno mogli da istražuju nekadašnju prestonicu.

Televizijska ekipa britanske kuće BBC doputovala je u Sremsku Mitrovicu u nameri da snimi priču o velikom otkriću koje je van granica Balkana skoro nepoznato.
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka