Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Novi ciklus istraživanja: Arheološka otkrića na Rudniku

Početkom avgusta su nastavljena arheološka istraživanja, koja će nam dati novi uvid u nekadašnji život na planini Rudnik.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Početkom avgusta na Rudniku su nastavljena arheološka istraživanja, u okviru višegodišnjeg projekta Muzeja rudničko-takovskog kraja. Nova arheološka otkrića pružiće nam novi uvid u nekadašnji život na ovoj planini.

O srednjovekovnom životu na Rudniku se dosta zna zahvaljujući pisanim izvorima, ali do sada nije bilo materijalnih izvora i tragova. Međutim, zahvaljujući istraživanjima koja se na ovom području sprovode od 2009. godine, sve je više konkretnih dokaza o naselju iz XIV i XV veka.

Tajna stara 7.000 godina: Šta otkriva neolitsko nalazište Borđoš kod Novog Bečeja?

Na padinama planine Rudnik do sada su otkriveni ostaci tri crkve, a u toku ovogodišnjeg iskopavanja prvi put su pronađeni delovi drugačije građenog rudničkog naselja, bez čvrste arhitekture. 

Početkom avgusta su nastavljena arheološka istraživanja, koja će nam dati novi uvid u nekadašnji život na planini Rudnik.
Izvor: YouTube

Kako napominje rukovodilac istraživanja na Rudniku, svi objekti do sada otkriveni na ovom prostoru su zapravo pravljeni od drveta. Radi se o brvnarama koje su se širile na ovom delu naselja, koje obuhvata prostor od skoro pola kilometra, a koje se širilo između crkava koje su ranijih godina otkrivene.

Višegodišnji projekat Muzeja rudničko takovskog kraja u saradnji sa istraživačkim timom sa Filozofskog fakulteta iz Beograda do sada je obuhvatio arheološka istraživanja na pet lokaliteta. Na lokalitetu Drenje Kojovača su prošle godine postavljene četiri probne sonde koje su dale izuzetne rezultate. Prilikom izgradnje savremene crkve pronađena je ostava novca iz vremena Cara Dušana, napominje Ana Cicović iz Muzeja rudničko-takovskog kraja. 

Upoznajte Srbiju:10 najlepših planina naše zemlje

Do sada, arheološka istraživanja na Rudniku su otkrila i nekoliko sitnijih nalaza: konjska oprema, staklo, keramika, novac, alati, koštani predmeti doneće nam nova saznanja o nekadašnjem životu na planini Rudnik.

Izvor: Rts

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka