Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srpsko kolo postalo nova kulturna baština čovečanstva

Kolo, tradicionalna narodna igra i izuzetno vitalan element nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, upisano je na Uneskovu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Na sajtu "UNESCO – a" piše da je srpsko kolo kolektivni ples koji izvode plesači koji međusobno formiraju lanac i obično se kreću po kružnoj liniji držeći se za ruke. Igra se uz pratnju muzike na privatnim i javnim okupljanjima, gde se ,,uključuju članovi lokalne zajednice“.

UNESCO je saopštio da su kulturno umetnička društva i narodno plesne trupe takođe bitni nosioci i praktičari ovog plesa.

"Kolo ima važnu integrativnu funkciju, negujući kolektivne identitete i nosi oznaku lokalnih i regionalnih zajedničkih identiteta“, navodi UNESCO.

Srbi igraju kolo tokom proslava najvažnijih događaja u životima pojedinaca i zajednica.

"Direktno učešće je najčešći način prenošenja veština, a vešti plesači motivišu druge igrače. Međutim, može da se nauči i preko obrazovnih sistema, u baletskim i muzičkim školama“, piše na portalu „UNESCO-a“.

Etnografski muzej u Beogradu objavio je da je Međuvladin komitet za očuvanje kulturnog nasleđa doneo odluku o upisu kola 7. decembra 2017. godine, na svom 12. redovnom zasedanju na ostrvu Čedžu u Južnoj Koreji.

Procedura za upis tradicionalne narodne igre kolo na Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa pokrenuta je na osnovu odluke Nacionalnog komiteta za nematerijalno kulturno nasleđe u decembru 2015. godine, navodi se u saopštenju. Centar za nematerijalno kulturno nasleđe pri Etnografskom muzeju u Beogradu pripremio je nominacijski dosije, koji je u martu 2016. godine Ministarstvo kulture uputilo u proceduru usvajanja.

Pogledajte i Srbija nekada, vaš foto-arhiv: Fotografije koje svedoče o prošlosti

U saopštenju se navodi da je dosije pripremljen u saradnji sa predlagačima elementa za Uneskovu listu, Fakultetom muzičke umetnosti, Ansamblom tradicionalnih igara ,,Kolo“ i Centrom za istraživanje i očuvanje tradicionalnih igara Srbije.

"Upis elementa na Uneskovu listu znači da će ovaj deo nematerijalnog kulturnog nasleđa postati međunarodno vidljiviji, ali i da će različite zajednice jasnije uvideti da dele zajedničko nasleđe, podstaći ih da u većoj meri komuniciraju i budu spremne da učestvuju u zajedničkim aktivnostima, programima i projektima za očuvanje i prenošenje elementa“, piše u saopštenju.

Kolo je najraspostranjenija igra na teritoriji cele Srbije, a izvode ga srpsko pravoslavno stanovništvo, koje ga smatra obeležjem nacionalnog identiteta, kao i druge etničke i konfesionalne zajednice.

Izvor: Tanjug

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka