Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nobelove nagrade 2016: Bob Dilan među velikanima književnosti

Na proglašenje dobitnika Nobelove nagrade za književnost se čekalo duže nego u ostalim kategorijama, a Bob Dilan je istog dana kad je imao koncert saznao da je dobio prestižno priznanje za „nov poetski izraz u okviru američke tradicije ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Kako nastaviti niz koji čine Oskar, nekoliko Gremi nagrada za najbolji muzički album, Zlatni globus, Pulicerova nagrada i mesto u Rokenrol holu slavnih? Bob Dilan je pronašao potpuno neočekivano rešenje –Nobelovom nagradom za književnost.

Saznajte i Čovek koji je odbio Nobelovu nagradu za mir

Nesvakidašnja Nobelova nagrada za književnost

Sto osma Nobelova nagrada za književnost je po mnogo čemunesvakidašnja. Najpre se na nagradu u ovoj oblasti čekalo duže nego na one u ostalim kategorijama, zatim je dodeljena pesniku oko koga su i dalje podeljena mišljenja da li se može nazvati pesnikom, a prvi put u istoriji nobelovac saznaje da je dobio prestižnu nagradu istog dana kada ima koncert. Društvene mreže su već pune čestitki, komentara i po nekih reči nezadovoljstva, a publika u Los Anđelesu je sinoć imala priliku da uživo sluša nobelovca i peva stihove koji su nagrađeni najvećim priznanjem u svetu književnosti.

Dobtinika Nobelove nagrade za književnost proglasila je Sara Denijus, sekretar Švedske akademije nauka, uz objašnjenje da je Dilan doneo nov poetski izraz u okviru američke tradicije pesama. Na pitanja novinara kako je napravljen ovako neobičan izbor, Denijusova je odgovorila da je Dilan veliki pesnik i da njegove pesme ne samo da se mogu čitati nezavisno od muzike, već je preporučljivo upoznati ih i na taj način. Ona je ovom prilikom podsetila na dugu pesničku tradiciju koja nije oduvek bila povezana sa zapisanim rečima i onim što se danas smatra konvencionalnim književnim delima, napominjući da su u antičkoj Grčkoj pesnički tekstovi bili namenjeni slušanju i izvođenju a često su ih pratili muzički instrumenti.

Nobelove nagrade 2016: Kako je krofna postala đevrek?

Slično objašnjenje za Dilanovo ime među nobelovcima ima i književnik Salman Ruždi, koji je na svom Tviter profilu napisao da su pesma i poezija tesno povezane još od Orfeja, a da je Dilan sjajan naslednik bardovske tradicije i odličan izbor za Nobelovu nagradu.

Robert Alen Zimerman, poznatiji kao Bob Dilan, na originalan način je spojio folk, rok, kantri i pop muziku i obogatio je poetskim tekstovima. U svojoj pedesetogodišnjoj karijeri, Dilan nikada nije bio samo muzičar, već otelotvorenje antičkog pesnika u savremenom svetu, koji ne samo da provodi život na turnejama i spaja muziku i poeziju, već prenosi važne poruke i pokreće društvene promene. Šezdesetih godina je važio za glasnika čitave generacije, za pokretača svesti o građanskom aktivizmu, a danas se njeovi stihovi već mogu zamisliti kao delovi antologija poezije.

Godinama unazad ljubitelji dela Boba Dilana napominjali su da je zaslužio Nobelovu nagradu za književnost, ali malo ko je verovao da će se to zaista dogoditi. Ove godine su mu kladionice prognozirale veće šanse nego ikada (1:50), ali brojni mediji su preneli tekstove u kojima se govori da je to samo želja publike koja se neće ostvariti. Međutim, kako je rečeno na konferenciji za novinare u Švedskoj akademiji nauka, komisija je bez nesuglasica odlučila – nagradu je zaslužio Mr Tambourine Man.

Kako osvojiti Nobelovu nagradu:5 stvari koje bi trebalo da znate

Izvor: Elementarijum

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka