Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pismo Van Gogovog doktora otkriva misteriju slikarovog odsečenog uha

Nedavno je pronađeno pismo doktora Feliksa Reja, koji se brinuo o Vinsentu Van Gogu, a koje konačno otkriva da li je slikar odsekao sebi celo uho ili samo ušnu školjku, kao i kome ga je potom predao.

 Izvor: Foto: Profimedia

Pismo doktora Vinsenta van Goga otkriva da je čuveni slikar odsekao sebi celo levo uho i dao ga sobarici što se razlikuje od ranije utvrđenih istorijskih smernica incidenta.

Saznajte i Kakvu tajnu krije Van Gogova slika "Zvezdano nebo"? (VIDEO)

U pismu lekara problematičnog umetnika doktora Feliksa Reja se nalazi i skica odsečenog uha i šta mu se dogodilo.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Printscreen/Youtube

Istoričari umetnosti su pre svega mislili da je postimpresionistički slikar samo odsekao deo ili ušnu školjku svog uha pre nego što je odrubljeno meso dao čistačici u javnoj kući u kojoj je boravio u Arlu u Francuskoj, piše Independent.

Misterija Van Gogove povrede:Šta se zapravo dogodilo sa slikarovim uhom?

Zahvaljući pismu doktora Reja, naučnica Bernadet Marfi je mogla da dokaže da je uho zapravo dato devojci po imenu Gabrijela, prenosi Telegraf.

Naime, Gabrijela je bila veoma povređena nakon što ju je napao pas i morala je da radi kao čistačica u bordelu da bi pokrila medicinske troškove u bolnici.

„Otkriće pisma doktora Reja, koje je veoma jasno i obiluje činjenicama, konačno daje odgovor na pitanje koji deo njegovog uha je odsečen“, kaže Nienke Bakker, kustos muzeja u Amsterdamu.

Nedavno je pronađeno pismo doktora Feliksa Reja, koji se brinuo o Vinsentu Van Gogu, a koje konačno otkriva da li je slikar odsekao sebi celo uho ili samo ušnu školjku, kao i kome ga je potom predao.
Izvor: YouTube

„U pitanju je važan dokument, koji nas približava doktoru koji je brinuo o čuvenom slikaru“, dodaje ona.

„Ovo rešava nedoumicu da li je odsekao celo uho, samo deo ili samo ušnu školjku“, rekao je profesor Luj van Tilborh sa Univerziteta u Amsterdamu za MailOnline.

Saznajte i Koliko slika je za života prodao van Gog?

„Sada znamo da je to zaista bilo celo uho. To je važan dokument sa mnogo emotivne važnosti“, rekao je Tilborh.

Pismo, pištolj koji je koristio da bi izvršio samoubistvo 11890. godine i 25 njegovih slika će biti predstavljeno na izložbi Na ivici ludosti u muzeju u Amsterdamu, koji je otvoren u čast Van Gogu.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka