Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija platna: Izgubljene slike pronađene ispod čuvenih dela

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, sve se više izgubljenih i nepoznatih dela slavnih majstora ponovo pojavljuje.

  Izvor: Foto: AP/The Phillips Collection

U junu 2014. godine, objavljena je jedna od važnijih vesti iz sveta umetnosti koje smo čuli u XXI veku: ispod Pikasove slike „Plava soba“ je pronađen profil muškarca s leptir-mašnom.

Iako je reč o iznenađujućem otkriću, ovo nije jedinstven slučaj.

Kreč
Ispod čak dvadeset slojeva kreča na zidu u zamku Sforca, pronađen je mural čiji je autor Leonardo da Vinči. On prikazuje drveće koje pruža grane ka plafonu, a restauratori i dalje vredno na rado na tome da mu  vrate pun sjaj. Iako se Da Vinčijevo delo nije krilo iza nekog umetničkog dela već iza kreča, ovo je jedno od najvažnijih otkrića u istoriji umetnosti.

Plava soba

Kada je nastalo ovo delo (1901), Pikaso je imao svega 19 godina, ali je „Plava soba“ do danas ostala jedna od njegovih najpoznatijih slika.  Ona je protkana određenom dozom melanholije, što je sasvim razumljivo – nastala je u Pikasovom „plavom periodu“, neposredno po samoubistvu njegovog bliskog prijatelja i u trenucima teške depresije.

Pogledajte:Pikasovo slikanje svetlom

Description: This undated handout image provided by The Phillips Collection shows Picasso’s The Blue Room, painted in 1901. Scientists and art experts have found a hidden painting beneath the painting. Advances in infrared imagery reveal a bow-tied man with his face resting on his hand, with three rings on his fingers. Now the question that conservators at The Phillips Collection in Washington hope to answer is simply: Who is he? It’s a mystery that’s fueling new research about the 1901 painting created early in Picasso’s career while he was working in Paris at the start of his distinctive blue period of melancholy subjects.(AP Photo/The Phillips Collection) Software:Adobe Photoshop CS5 Windows Created: 2014:06:17 13:11:50
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: AP/The Phillips Collection

Ipak, ispostavilo se da je ovo platno ukrašeno legendarnim linijama tek iz drugog pokušaja – pre toga je na njemu bio naslikan portret čoveka koji sedi zamišljen. Naučnici su do nje došli multispektralnom tehnologijom i infracrvenim zračenjem, a još uvek nije utvrđen identitet čoveka sa slike.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: AP/The Phillips Collection/Evan Vucci

Pesak Ševeningena

Holandski slikar Hendrik van Antonisen, koji je živeo u XVII veku, naslikao je čuveni „Pogled na pesak Ševeningena“ prikazavši na plaži samo ljude i konje. Međutim, u Muzeju „Ficvilijam“ u Kembridžu je 2014. godine izvedena konzervacija pri kojoj je utvrđeno da je na slici – prikrivena – još jedna figura. Daljom analizom utvrđeno je da je reč o nasukanom kitu.

Šan Kuang iz Instituta „Hamilton Ker“ veruje da je kit prekriven bojom jer je umetnik pomislio da je neprikladno da prikaže mrtvu životinju, ali ističe i da je moguće da je razmišljao o tome kako će takva slika proći na tržištu.

Parče trave

Kao i brojni drugi siromašni umetnici, Van Gog je bio primoran da više puta koristi isto platno. Zbog toga naučna javnost nije bila posebno iznenađena kada su stručnjaci Univerziteta „Delft“ ispod slike „Parče trave“ otkrili portret žene.

Saznajte: Kakvu tajnu krije Van Gogova slika "Zvezdano nebo"? (VIDEO)

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Misterija Van Gogove povrede:Šta se zapravo dogodilo sa slikarovim uhom?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka