Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ameriku otkrili Kinezi, i to 70 godina pre Kolumba?

Kineski evnuh Dženg He pošao je 1405. godine na prvo od sedam putovanja na zapad iz Kine preko Indijskog okeana. Da li se na jednom od svojih putovanja zaista iskrcao na američkom tlu?

  Izvor: Foto: Profimedia

Zapovedajući najvećom flotom na svetu, tokom narednih 30 godina plovio je do istoka Afrike i Persijskog zaliva. Neki istoričari sada tvrde da je uspeo da stigne i do Amerike 70 godina pre Kristofora Kolumba, što drugi pak smatraju neistinom.

Do neverovatne tvrdnje došlo je nakon što je 2001. godine jedan šangajski advokat kupio "Opštu kartu integrisanog sveta", koja datira iz XVIII veka, a koja je kopija mape iz 1418. godine. Ova mapa navodno predstavlja svet koji je otkrio sam Dženg He.

Pogledajte i: Portugalci otkrili Australiju?

Advokat koji je mapu kupio od lokalnog dilera umetninama kaže da ona prikazuje Severnu i Južnu Ameriku, Sredozemlje i Australiju. Međutim, mnogi istoričari tvrde da se radi o kopiji evropske mape iz XVII veka. Oni tvrde da, iako su određeni elementi mape izrazito u skladu s kineskom kartografskom tradicijom, neki su u opštoj suprotnosti. Mapa je jasno podeljena na dve hemisfere, što se ekskluzivno može pripisati samo evropskoj kartografskoj tradiciji.

Saznajte i: Kako je Holivud uništio Ameriku?

Takođe na mapi se Dženg He oslovljava kao Man Sanbao, što je bilo njegovo pravo ime, a što bi bilo nezamislivo jer je od samog kineskog cara dobio prezime Dženg. Osim toga, Himalaji su označeni kao najviši planinski venac na svetu, što je tek utvrđeno u XIX veku. Profesor Timoti Bruk sa Univerziteta u Britanskoj Kolumbiji veruje da je mapa kopija evropskih, ali da je uprkos tome interesantna zbog velike popularnosti Dženg Hea poslednjih godina.

Istražite i: Vikinzi nisu prvi naseljenici Farskih ostrva

Iako su i Kolumbo i Dženg He plovili morima, njihovi ciljevi su bili različiti - jedan je imao komercijalnu misiju, dok je drugi imao čistu diplomatsku. Smrću Dženg Hea završilo se i kinesko istraživanje mora, što je rezultiralo narednim stogodišnjim zatvaranjem Kine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka