Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti

Kratka plovidba broda koji je bio ponos Švedske

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Jeste li čuli za švedski ratni brod pod imenom "Vasa"?

 Izvor: Foto: AP Photo/Scanpix Sweden, Anders Wiklund

"Vasa" je bio švedski ratni brod koji je građen od 1626. do 1628. godine, a koji je potonuo nakon pređenih 1.300 metara prilikom svog prvog isplovljavanja 10. avgusta 1628. godine. Većina njegovih najvrednijih bronzanih topova spasena je u XVII veku, a brod je potom pao u zaborav, sve dok ponovo nije otkrivena njegova lokacija krajem 1950-ih.

Pogledajte i: Zašto se razbijaju boce šampanjca o nove brodove?

Brod "Vasa" je sagrađen po naredbi švedskog kralja Gustava Adolfa, u okviru vojne ekspanzije za kojom se javila potreba u ratu s poljsko-litvanskom zajednicom. "Vasa" je napravljen na brodogradilištu u Stokholmu, a bio je naoružan uglavnom bronzanim topovima izlivenim samo za ovaj brod.

Saznajte i: Otkriven jedan od brodova Frenklinove izgubljene ekspedicije

Bogato dekorisan kao simbol kraljevih ambicija za Švedsku i sebe, nakon završetka brod je predstavljao najmoćnije ratno plovilo na svetu. Međutim, "Vasa" je bio opasno nestabilan pod tolikom težinom u gornjem delu strukture trupa. Uprkos osvom nedostatku stabilnosti, naređeno je da Vasa isplovi kako bi propao samo par minuta nakon što se našao na udaru vetra jačeg od povetarca. Naredba je došla usled toga što je kralj, koji je vodio armiju na Poljsku, bio nestrpljiv da vidi "Vasu" na mestu glavnog broda rezervnog eksadrila kod Alvsnabena u Stokholmskom arhipelagu.

Otkrijte i: Ovakav brod sigurno niste videli do sada

Otkriven s uglavnom netaknutim trupom 1961. godine, brod se nalazio u privremenom muzeju Vasavarvet ("Vasino brodogradilište") sve do 1988, kada je premešten u muzej "Vasa" u Stokholmu. Danas je jedna od najpopularnijih švedskih turističkih atrakcija, koju je videlo više od 29 miliona ljudi od 1961. godine. Od otkrića, "Vasa" je postao poznat kao simbol "perioda velike moći" Švedske i danas u medijima u ovoj zemlji predstavlja standard za ocenjivanje istorijskog značaja olupina.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka