Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vesti

Naučnici potvrdili gde je sahranjen Filip II Makedonski!

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Decenijama se verovalo da se u grobnici pronađenoj 1977. nalaze posmrtni ostaci oca Aleksandra Velikog, a tim stručnjaka je istraživao ima li u tome istine i došao do zanimljivog odgovora.

Izvor: Foto: Profimedia

Otkad je krajem sedamdesetih godina prošlog veka pronađena grobnica u Vergini, stručnjaci pokušavaju da dokažu da je u njoj pohranjeno telo čuvenog antičkog vladara.

Pročitajte: Uskoro ćemo saznati detalje o skeletu iz "Aleksandrove grobnice"

Nove analize su potvrdile ono o čemu se godinama pisalo i govorilo u naučnim krugovima: reč je o telu Filipa Makedonskog!

Kako prenosi „Dejli mejl“, u grobnici su pronađena dva skeleta – muški i ženski. Na kostima muškarca pronađeni su tragovi koji se poklapaju s opisom rana koje je Filip zadobio u bitkama. Naučnici Teodor Antikas i Laura Vin-Antikas su potom kompjuterizovanopm tomografijom i fluorescentnom spektroskopijom iks-zracima posmatrali ostatke čitavih pet godina, od 2009. do 2014.

Pogledajte: Ženske figure čuvaju misterioznu grobnicu u Grčkoj

Nakon 4.500 prikupljenih fotografija, analizirali su svaku kost i zub, tragajući za povredama koje su se pripisivale ocu Aleksandra Velikog.

Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Profimedia

Zaključak tima koji je sproveo istraživanje jeste da ostaci pripadaju Filipu II i skitskoj princezi, ćerki kralja Ateja, koji je poginuo u bici protiv Filipove vojske 338. godine pre nove ere, inače Filipovoj sedmoj supruzi. Filipov skelet otkriva da je u trenutku smrti bio star između 40 i 50 godina, o čemu svedoče i istorijski zapisi. Takođe, zaključeno je i da je on često jahao i da je često rukovao oružjem.

Sahranjeni zagrljeni? U Grčkoj pronađeni skeleti u neobičnom položaju

Demosten je zapisao da je Filip imao četiri značajne povrede tokom života – oka, klavikule, ruke i noge, a naučnici danas objašnjavaju da su povrede danas vidljive iako je telo bilo spaljeno iz jednostavnog razloga: bile su veoma duboke.

Međutim, tim nije pronašao nijedan dokaz da je Filip imao problem s okom, a to objašnjavaju time što rana nije dopra do kosti.

Najnovije

Priroda

Nauka