Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici otkrivaju tajne mumija: Potraga za dokazima o rodoskrvnuću

Stručnjaci čuvenog švajcarskog univerziteta su pokušali da, na osnovu visine mumija, utvrde koliko je incest bio čest u starom Egiptu.

  Izvor: Foto: AP Photo/Wong Maye-E

Frank Ruli, direktor Instituta za evolutivnu medicinu Univerziteta u Cirihu, i njegove kolege koriste merenje visine, koja je veoma nasledna, kako bi pronašli, dokaze o incestu među 259 egipatskih mumija. Istorijski izvori beleže brakove između braće i sestara, za koje se verovalo da čuvaju svetost loze faraona, za koje se verovalo da su potekli od bogova.

Pogledajte i: Da li je faraon Senebkej umro nasilnom smrću?

Faraoni koji su se ženili svojim sestrama, a čiji roditelji nisu bili u srodstvu, nisu uzimani u obzir tokom istraživanja. Tim je otkrio da visina tela pripadnika kraljevske loze varira manje od tela ostalih drugih mumija.

"Razlika u visini manje varira među faraonima nego među drugima. To je jedan od indikatora incesta", kaže Ruli.

Saznajte i: Zbog čega je Tutankamon umro mlad?

Novo istraživanje pokazuje da su faraoni bili viši od ostalih muškaraca iz istog perioda. Ramzes II je bio najviši istraženi faraon. Međutim, razlika u visini između kraljica i ostalih žena bila je manja. Obrazac bi, takođe, mogao da predstavlja rezultat životnog okruženja bogatih pripadnika kraljevske porodice.

U Novom egipatskom kraljevstvu, muškarci su bili visoki, u proseku, 161 centimetar, a u ranom dinastičkom periodu 169,6 centimetara, što znači da je prosečna visina za sve periode starog Egipta iznosila 165,7 centimetara. S druge strane, faraoni su bili visoki, u proseku, 165,8 centimetara. Kada je reč o ženama, one su bile visoke 157,8 centimetara, a egipatske kraljice i princeze 156,7 centimetara.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka