Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađeno najstarije oružje od topljenog čelika u Istočnoj Evropi!

Ruski arheolozi koji su u Jaroslavluj otkrili staru sablju ističu da je ona najstarije oružje od topljenog čelika ikada otkriveno u Istočnoj Evropi.

 Izvor: Foto: Twitter/Vesti_Nauka

"Ovo je veoma neočekivano i uzbudljivo otkriće. Analizirali smo delove sablje - koji su već bili u Državnom muzeju u Jaroslavlju sedam godina - i otkrili smo jedinstveni predmet", rekla je dr Asja Engovatova sa RAS Instituta za arheologiju.

Pogledajte i: Jesu li naši preci koristili otrov kako bi učinili svoje oružje još opasnijim?

Mač su otkrili Engovatova i njene kolege 2007. godine na lokalitetu istorijskog centra grada Jaroslavlja, duž Hrama Uspenja. Lokalitet je masovna grobnica branilaca grada i civila koje su pobili napadači Batu-kana u jednom danu 1238. godine.

"Lokalitet sadrži sveobuhvatni dokaz monstruoznosti. Otkrili smo brojne skelete ubijenih žena i dece, mnoge svakodnevne predmete poput tanjira, nakita, oružja i ovu sablju", navodi Engovatova.

Topljeni čelik

Metalografske metode korišćene za analizu otkrivaju da je mač napravljen od topljenog čelika. Tehnologija korišćena za proizvodnju čelika ove vrste je prvi put usavršena u Indiji u I veku naše ere. Predmeti napravljeni od takvog čelika kasnije su počela da se javljaju u Centralnoj Aziji. Evropski kovači izgleda da nisu znali ništa o ovom metodu izrade. Tehnike za pravljenje topljenog čelika su kasnije izgubljene, a evropski kovači su počeli da ih primenjuju krajem XVIII veka.

Otkrijte i: 10 najpoznatijih srednjevekovnih oružja

Tokom srednjeg veka i kasnije, topljeni čelik je bio veoma skup, a kombinovan sa snagom i sposobnošću da sečivo ostane oštro, bio je savršeno oružje. Naučnici smatraju da je "sablja iz Jaroslavlja" mogla da pripada veoma bogatom ratniku Batu-kanove vojske. Alan Vilijams, poznati britanski stručnjak za drevne tehnologije pravljenja hladnog oružja kaže da je centralnoazijski topljeni čelik bio korišćen samo za sečiva nemačkih mačeva koji su imali obeležje ULFBERHT, a koja datiraju iz XIII i IX veka, a nikada za pravljenje potpuno čeličnih sečiva.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka