Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Skelet kamile iz XVII veka otkriven u Austriji

Čitav kostur kamile iz doba Velikog turskog rata iz XVII veka otkriven je tokom iskopavanja u gradu Tulinu na Dunavu u pokrajini Donja Austrija.

  Izvor: Foto: Profimedia

Genetska testiranja otkrila su da je kamila bila muški hibrid jednogrbe kamile po majčinoj i dvogrbe kamile po očevoj liniji.

"Verovalo se da delimično iskopan skelet pripada konju ili nekoj vrsti goveda. Međutim, jedan pogled na vratne pršljenove, donju vilicu i metakapralne kosti bio je dovoljan da se shvati da je u pitanju kamila", rekao je arheozoolog Alfred Galik s Univerziteta za veterinarsku medicinu u Beču.

Pogledajte i: Kamilje grbe nisu napunjene vodom

Vojska Osmanlijskog carstva koristila je hibridne kamile za transport, jer su bile veće i lakše za upravljanje od svojih čistokrvnih roditelja. Kamile su, takođe, ponekad služile kao hrana, ali ovaj kostur ne ukazuje da je konkretno s ovim primerkom to bio slučaj. Drugi predmeti koji su ovde pronađeni, uključujući medicinsku flašicu iz "Apoteke kod Zlatne krune", pomogli su da se odredi starost nalazišta.

Saznajte i: Bugarin pronašao novčiće iz doba Osmanlija tokom oranja

Kamila je možda dospela tu kao deo razmene. Životinja je sigurno bila egzotična za stanovnike Tulina i verovatno nisu znali čime da je hrane i mogu li je pojesti.

"Možda je kamila uginula prirodno, pa je potom sahranjena, a da nije iskorišćena", nagađa Galik.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka