Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bugarski arheolog otkrio mesopotamski reljef među zaplenjenim predmetima

Kameni reljef star 5.000 godina iz drevnog Sumera u Mesopotamiji otkrio je profesor Nikolaj Ovčarov među impresivnim predmetima koje je nedavno policija konfiskovala od lovaca na blago i krijumčara antikvitetima u gradu Šumenu.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Reljef, zajedno s još desetak grčkih i rimskih statua i figurica, kao i na hiljade autentičnih antičkih novčića, predstavljan je javnosti u bugarskom gradu Šumenu 24. marta 2015. godine. Predmeti su konfiskovani od lovaca na blago i krijumčara antikviteta iz Šumena, Novog Pazara i Ivanova.

Pogledajte i: Bugarin pronašao novčiće iz doba Osmanlija tokom oranja

Tokom zajedničke konferencije za štampu, policija i lokalni arheolozi istakli su da jedna od kamenih ploča ima sumerske motive, ali da nisu u stanju da potvrde njeno poreklo, niti starost. Međutim, prema rečima profesora Nikolaja Ovčarova, koji je otputovao u Šumen kako bi proučio 19 statua uz mermerne i kamene ploče, uključujući i jedan kameni oltar, reljef na kamenoj ploči zaista pripada periodu drevngo Sumera u Mesopotamiji i datira iz 3000-2500. godine pre naše ere.

Saznajte i: U Bugarskoj kod uginulih pelikana otkriven ptičji grip

Ovčarova je potvrdio prvobitna saopštenja šumenskih arheologa da je ostatak predmeta koji su zaplenjeni delo Grka i Rimljana iz I i II veka naše ere. "Zaplenjeni predmeti su uglavnom delovi sarkofaga i oltara. Postoji jedna od veoma dobrih skulptura lava. Predmeti su iz kasnog grčko-rimskog perioda", naveo je Ovčarov.

Otkrijte i: Pet zbunjujućih gestova širom sveta

"Međutim, sumerska ploča je jedinstvena. Takvih postoji tek nekoliko u čitavom svetu. Nekoliko sličnih ploča nalazi se u Luvru, jedna je izložena u Orijentalnom institutu Univerziteta u Čikagu, dok se još jedna nalazi u muzeju u Bagdadu, u današnjem Iraku", objašnjava renomirani bugarski arheolog.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka