Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Genetsko istraživanje pronašlo dokaze o nedavnoj evoluciji u Evropi

Najnovije istraživanje nedavno je otkrilo barem tri drevne populacije lovaca-sakupljača i zemljoradnika među precima savremenih Evropljana.

 Izvor: Foto: Profimedia

U radu koji je predstavljen na godišnjem skupu Američke antropološke asocijacije, tim predvođen Ijanom Metisonom s Harvarda, objasnio je kako je pet gena povezanih s promenama u ishrani i pigmentaciji kože prošlo kroz jaku prirodnu selekciju i kako su se brzo raširili Evropom u proteklih 8.000 godina.

Pogledajte i: Genetsko istraživanje otkriva da 30 odsto DNK belih Britanaca ima nemačko poreklo

Prvi zemljoradnici, uz lovce-sakupljače, nisu mogli da vare laktozu pre 8.000 godina. Tolerancija na mlečni šećer postala je uobičajena među Evropljanima tek pre oko 4.300 godina. Tim je takođe pratio tri odvojena gena koja proizvode svetliju kožu. Novi podaci potvrđuju da su pre oko 8.500 godina lovci-sakupljači iz Španije, Luksemburga i Mađarske imali tamniju kožu, ali da su neki ljudi na lokalitetu Motala na jugu Švedske imali obe varijante gena za svetlu kožu pre oko 7.700 godina, kao i treći gen koji uzrokuje pojavu plavih očiju i može podstaći još svetliju kožu i plavu kosu.

Saznajte i: Šta je to što ljudski mozak čini jedinstvenim?

Prvi zemljoradnici sa Bliskog istoka takođe su imali oba gena za svetlu kožu, koje su delili sa lovcima-sakupljačima iz centralne i južne Evrope. Geni za visinu bili su zastupljeniji kod severnih i centralnih Evropljana od pre 8.000 godina, dok je selekcija gene za kraću visinu odredila ljudima u Italiji i Španiji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka