Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Još četiri crkve otkrivene na Caričinom gradu

Značajno arheološko otkriće u blizini Lebana!

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Na lokalitetu Caričinog grada (Justinijana Prima) iz VI veka, gde je otkriveno 12 crkava, došlo je do novih otkića nakon dugogodišnjih istraživanja, koje predvodi profesor dr Vujadin Ivanišević. Ovo je još jedan od dokaza da je Caričin grad nepresušna riznica.

Pogledajte i: U manastiru Žiča otkriven portret cara Nikolaja Romanova!

Prvi put u istraživanjima učestvuje ekipa instituta "Ludvig Bolcman" iz Beča, sa georadarom koji otkriva građevine i do pet metara ispod zemlje.

"Caričin grad je nepresušni izvor otkrića i novih saznanja, bez obzira što se ovde radi preko 100 godina i što je dosta toga otkriveno. Ovo je prva ovogodišnja kampanja koja je započela 17. marta i trajaće do 27. marta. Fokusirali smo se na ono što je u evropskoj arheologiji trenutno važan pravac istraživanja, a to su nedestruktivne i neinvazivne metode. To znači da nema iskopavanja, nego radimo geofizička istraživanja na širem području, da bismo dobili sliku o nekadašnjoj strukturi tih antičkih i urbanih centara. Zbog toga smo i požurili pre nego što krene vegetacija",  otkriva Ivanišević  za "Politiku".

Saznajte i: U Beograd stigao robot-skener najnovije generacije

1980-ih i 1990-ih godina ovde su rađena geofizička istraživanja, ali drugim metodama – geoelektrikom i geomagnetom. Stručnjaci su pogledali rezultate tih istraživanja i odlučili da ovom prilikom rade georadarom koji omogućava bolji uvid u geofiziku. Zato je i došla iskusna ekipa instituta "Ludvig Bolcman" iz Beča, partner Rimsko-germanskog muzeja iz Majnca koji već nekoliko godina sarađuje sa Arheološkim institutom iz Beograda na projektu Caričinog grada i koji finansira prvu ovogodišnju kampanju.

Očaravajuća priroda Srbije: Jedno putovanje - bezbroj doživljaja

Stručnjaci instituta "Ludvig Bolcman" konstruisali su georadar i uradili softver prilagođen arheološkim istraživanjima i sa tom mašinom već su radili oko čuvenog Stounhendža, na Karnutumu, a angažovani su i na istraživanjima vikinških naselja u Norveškoj. Zahvaljujući toj mašini, pored četiri novootkrivene crkve, pronađeno je i 15-ak objekata koji se nisu videli u ranijim geoistraživanjima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka