Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Potomak vizantijskih careva na Barbadosu

Na egzotičnom karipskom ostrvu nalazi se grob Ferdinanda Paleologa, potomka čuvene vizantijske carske dinastije.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Paleolozi su bili poslednja dinastija koja je vladala Vizantijom. Nakon što je Konstantinopolj pao u ruke Osmanlijama 1453. godine, većina vizantijskih plemića je ili pobegla na zapad ili do latinskih poseda u nekadašnjim delovima Vizantijskog carstva.

Pogledajte: Vizantijski manastir otkriven u Izraelu

Član ove dinastije pod imenom Teodor oženio se 1594. godine na ostrvu Hios devojkom pod imenom Evdoksija Komnin, koja je pripadala drugoj vizantijskoj carskoj dinastiji. Oni su dobili kćerku Teodoru koja se 1614. godine udala za princa Dimitriosa Rodokanakisa u Grčkoj pravoslavnoj crkvi u Napulju.

Teodorin unuk Demetrios Rodokanakis preselio se u London i, nakon mnogo truda, uspeo je da izdejstvuje priznanje Forin ofisa, Vatikana i drugih evropskih vlada da je potomak Paleologa.

Pročitajte i: Blago Vizantije pronađeno u smeću

Ipak, vratimo se Teodoru Paleologu. On je, takođe, emigrirao u London gde se oženio drugi put, i to ovog puta Engleskinjom Meri Bols. Godinama je služio kao plaćenik brojnim engleskim plemićima. Umro je 31. januara 1636. godine u Landulfu. Godine 1795, njegov grob je otvoren, a telo koje je pronađeno imalo je dugu belu bradu koja je sezala do grudi.

Dvojica Teodorovih sinova, Džon i Ferdinand borili su se u Bici kod Nesbija u engleskom građanskom ratu. Džon se borio i poginuo na strani kralja, dok je Ferdinand, koji se borio na istoj strani, preživeo. Budući da su pobedu u ratu odneli parlamentarci, Ferdinand je sam otišao na Barbados gde mu je majka imala posede, pre nego što su ga proterali. Godine 1649. postavljen je na čelo lokalne crkve Svetog Jovana i umro je 1678. godine.

Zavirite u svet Sulejmana Veličanstvenog.

Godine 1831, uragan je pogodio crkvu na Barbadosu i Ferdinandov kovčeg je ugledao svetlost dana. Da bi se predupredila nagađanja, kovčeg je 1844. godine otvoren, a telo je sahranjeno ponovo, ali naopako, glavom ka zapadu, a nogama ka istoku, prema vizantijskim običajima.

Njegov nadgrobni spomenik podignut je 1909. godine s epigrafom koji glasi: "Ovde leži telo Ferdinanda Paleologa, potomka carske loze poslednjih hrišćanskih careva Grčke, upravnik ove parohije 1655-1656, član parohije, dvadeset godina, umro 3. oktobra 1678."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka