Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Islamska Država raznela istorijski zid čuvene Ninive

Izvori iz provincije Ninava otkrili su u sredu da je Islamska Država nastavila bombardovanje istorijskih zgrada i istorijskih spomenika u provinciji, napominjući da je u vazduh dignut čuveni zid Ninive u centru Mosula.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Teroristi Islamske Države  u utorak uveče uništili su veliki deo istorijskog zida Ninive na području Tahrira u Mosulu, za šta su koristili veliku količinu eksploziva. Zid Ninive se smatra istaknutim istorijskim spomenikom u provinciji, Iraku i uopšte u tom delu sveta i kao važno obeležje koje datira iz doba asirske civilizacije koja je živela pre nekoliko hiljada godina.

Saznajte i: Islamska Država maljevima uništila neprocenjive asirske spomenike kulture

Teroristička organizacija je takođe uništila brojne arheološke, istorijske i religijske lokalitete u područjima koja je okupirala od 10. juna prošle godine, što se u kulturnim i civilnim krugovima smatra zločinom protiv kulture i ljudske baštine.

Pogledajte i: Islamska Država spalila 8.000 retkih knjiga i rukopisa u Mosulu

Drevni grad Niniva se, takođe, nalazi na Uneskovoj listi, gde piše: "Niniva je jedan od najvažnijih kulturnih centara drevnog sveta i uživa istaknutu ulogu na polju razvoja ljudske civilizacije, u smislu da je bila velika metropola odakle su razne grane umetnosti i nauke potekle. Asirci su je načinili političkim sedištem i gradom koji je bio odmah iza njihovog verskog glavnog grada Ašura.

Otkrijte i: Islamska Država pravi svoju valutu

Iskopavanja u Kujunidžiku, pokazala su da je Niniva bila naseljena od 6000. pre naše ere, sve do 600. godine naše ere. To je bila kraljevska rezidencija koja je konačno ustanovljena kao glavni grad 700. godine pre naše ere, za šta je bio zaslužan Senačerib, čiji su naslednici nastavili da žive tamo sve do njegovog uništenja 612. godine pre naše ere.

Pročitajte i: Iran kao poslednja nada SAD u borbi protiv Islamske Države

Grad je imao obim od preko 12 kilometara, a iskopano je ukupno 6 kapija. U okviru humke u Kujundžiku otkrivena je odaja sa tronom Senačeribove palate koja je ponovo iskopana sa reljefima koji prikazuju kraljeve pohode. Na lokalitetu Nebi Junus nalazio se carski arsenal udaljen 1,6 kilometara. Južno od Kujundžika otkrivene su kuće grupisane oko džamije, koja navodno sadrži grob proroka Jone."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka