Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Genetsko nasleđe Džingis-kana danas

Čak 0,5 odsto svetske muške populacije moglo bi da bude povezano s Džingis-kanom, čuvenim ratnikom koji je vladao Monoglijom pre 700 godina.

  Izvor: Foto: REUTERS/B.Rentsendorj

Tih oko 16 miliona muškaraca ima skoro identične sekvence Y-hromozoma. Ispostavlja se da postoji barem još 10 drugih muškaraca koji mogu da pariraju Džingisovom genetskom nasleđu, navodi se u najnovijem istraživanju.

Saznajte i: Džingis-kanova poslednja tajna možda će biti otkrivena iz svemira

Prethodno istraživanje identifikovalo je dva slična oca: Điokanga, čiji je unuk osnivač dinastije Ćing u Kini u 1600-im i člana rane irske dinastije U'Nil.

"Mnogo muškaraca slučajno ima mnogo sinova. Međutim, ono što se obično ne dešava je to da sinovi imaju veliku verovatnoću da sami dobiju mnogo sinova. Morate da imate efekat pojačanja", kaže Mark Džobling s Univerziteta u Lesteru. Takav efekat predstavljaju, na primer, sistemi gde "prestižni" muškarci imaju mnogo dece sa mnogo žena.

Otkrijte i: Ko je sagradio ovu sibirsku letnju palatu i zašto?

Da bi videli da li dodatne uspešne ekspanzije Y-loze mogu biti identifikovane, tim koji su predvodili Džobling i Patricija Balareske sa Univerziteta "Pol Sabatje" analizirao je ukupno 5.321 DNK uzorak iz 127 azijskih naroda između Bliskog istoka i Koreje. Oni su prikupili 461 uzorak iz centralne Azije, dok su drugih 4.860 uzoraka uzeli iz prethodno objavljenih setova. Pogledom na akumulirane DNK razlike u deljenim sekvencama, tim je bio u stanju da zaključi kada su osnivači loze živeli. Uz nekoliko pretpostavki o tome da li su se njihovi potomci selili tokom vremena, istraživači su uspeli da pronađu geografska porekla ovih loza.

Pročitajte i: Arheolozi otkrili grad naslednika Džingis-kana

Naravno, Y-hromozom loze Džingis-kana i Điokanga su se istakle - ali se istaklo i devet drugih, mada je njihov identitet trenutno nepoznat. Sveukupno, skupovi potomaka potiču od 11 osnivačkih hromozoma koji predstavljaju 38 odsto analiziranih Y-hromozoma. Ove novootkrivene i veoma predstavljene loze potiču sa različitih delova azijskog kontinenta - i poljoprivrednih i nomadskih kultura od Bliskog istoka do jugoistočne Azije.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka