Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džingis-kanova poslednja tajna možda će biti otkrivena iz svemira

Temudžin, osnivač mongolske države, vladar, vojskovođa, osvajač i utemeljitelj najvećeg kopnenog carstva u istoriji, navodno je pre svoje smrti naredio da niko nikada ne sme saznati gde mu se nalazi grob. Tokom proteklih 800 godina, ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Prema legendi, vojnici koji su ispratili Džingis-kanovo telo na večni počinak na svom putu ka grobnici ubijali su sve ljude na koje su naišli. Zatim su poubijali radnike koji su učestvovali u sahrani i, na kraju, izvršili samoubistvo.

Saznajte i: Arheolozi otkrili grad naslednika Džingis-kana

Brojni arheolozi - i profesionalci i amateri, kao i drugi ljudi pokušavali su bezuspešno da pronađu grob najslavnijeg Mongola. Prema legendi, sa Džingis-kanom su zakopana nezamisliva blaga doneta iz svakog dela njegovog carstva.

Pronalazak tih predmeta, mogao bi da bude povod za ispisivanje novih stranica istorije sveta, što se može desiti veoma brzo. Zahvaljujući savremenoj tehnologiji, retko naseljena i nepristupačna prostranstva Mongolije biće istraživana iz svemira.

Pogledajte i: Tamerlanova smrt

Satelitske fotografije veoma visoke rezolucije već omogućavaju nove načine globalnih istraživanja, a koliko ovaj posao oduzima vremena govori i to da naučnici sa Univerziteta Kalifornije u San Dijegu, pod vođstvom Alberta Jumin Lina, traže pomoć šire javnosti.

"Taj problem je poput traženja igle u plastu sena, gde ne znate da li ćete uopšte pronaći iglu. Zbog toga smo pozvali volontere da i oni putem interneta pokušaju da otkriju grob Džingis-kana", rekao je Lin.

Pročitajte i: Urbano pleme Džingis-kana

U saradnji sa National Geographicom, Linov tim je 2010. godine pokrenuo "sistem za virtuelno istraživanje". Zadatak učesnika je da obeleže sve što im se čini kao "arheološka enigma koja nema istorijski opis svog mogućeg vizuelnog oblika".

Saznajte i: Značenje reči "Mongol"

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka