Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Groblje milion mumija: Zagonetna egipatska misterija

Drevno groblje u Egiptu sadrži milion tela, tvrdi tim arheologa koji ga je otkrio. Šta predstavlja ovaj lokalitet i dalje je misterija, pošto naučnici ne znaju odakle potiču svi ti ljudi.

  Izvor: Foto: Facebook/ByuInEgypt

"Ubeđeni smo da ima barem milion grobova na ovom groblju. Ogromno je i zgusnuto", rekao je direktor projekta profesor Keri Muleštajn iz Odeljenja za drevne tekstove Brigam Jang Univerziteta (BYU). Muleštajn je svoja otkrića predstavio kolokvijumu naučnika Društva za proučavanje egipatskih antikviteta organizovanom u novembru ove godine u Torontu.

Pogledajte i: Šta se dogodilo mumijama egipatskih "izgubljenih kraljica"?

Arheolozi Brigam Jang Univerziteta istražuju misteriozna groblja u Egiptu već 30 godina. Iskopali su do sada oko 1.700 mumija u toku projekta u Egiptu. Međutim, imaće još posla.

Arheolozi tvrde da mnoge mumije datiraju iz vremena kada je Egipat bio rimska provincija, od I veka pre naše ere pa nadalje.

Naučnici kažu da su obližnja sela bila premala da bi bila dom svima onima koji su sahranjeni. Pored groblja se nalazi i mala piramida. Međutim, ona je izgrađena pre više od 4.500 godina, ili oko 2 milenijuma pre nego što je milion mumija sahranjeno na tom mestu.

Saznajte i: Sudbina mumija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka