Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Islamska Država pravi svoju valutu

Militanti Islamske Države sakupljaju zlato, srebro i druge plemenite metale u nastojanju da učvrste svoju kontrolu nad velikim delom sirijske i iračke teritorije izdavanjem sopstvene valute, tvrde irački trgovci.

 Izvor: Foto: Middle East Eye

Početkom ovog meseca, militantska Beit al Mal, što je drevni islamski termin koji se prevodi kao "Odeljenje trezora" izdalo je saopštenje u kojem se objavljuje plan. Novčići, koje planiraju da izrade od zlata, srebra i bakra, će biti napravljeni po uzoru na valutu Omejadskog kalifata iz VIII veka.

Tada su stručnjaci sumnjali da teroristi poseduju tehnologiju i znanje za proizvodnju sopstvene savremene valute za teritoriju koju kontrolišu; što je ugrubo rečeno trećina Iraka i Sirije. Sadašnji izveštaji, međutim, ukazuju na to da se grupa munjevito kreće ka tome da sakupi dovoljno materijala za ostvarivanje plana.

Jedan trgovac zlatom iz Faludže, Haž Samir rekao je da strani džihadisti kupuju svo zlato i srebro u gradu. Dodao je i da je on sam prodao više od 7 kilograma plemenitog metala poznatim filijalama militantne grupe. "Oni tvrde da ga kupuju kao poklon za svoje žene, ali sada znam zašto, a svi ostali trgovci pričaju istu priču.", rekao je Samir i dodao: "Putujemo za Bagdad da nabavimo još, a oni i to sve kupe."

Još jedan tridesetsedmogodišnji trgovac koji je radio u Mosulu ispričao je sličnu priču o prodaji plemenitih metala onima koji su povezani sa grupom. "Mi ne pitamo zbog čega toliko metala kupuju.", rekao je Osman Ahmed i dodao: "Ali čak i srebro u manjim radnjama na periferiji grada je prodato." On je dodao i da je brzina kojom su kupovali zalihe metale terala trgovce poput njega da putuju do gradova na teritoriji koju kontrolišu Kurdi, kako bi obnovili zalihe.

Zakarija Ahmer, stanovnik Mosula koji nije u srodstvu sa Osmanom, rekao je da su vazdušni napadi predvođeni Sjedinjenim Državama načinile štetu planu za novu valutu, jer su učinile transport dobara veoma teškim za militante. Uprkos zastojima, Zakarija, čiji je brat navodno jedan od zvaničnika Islamske Države, kaže da se i dalje drže plana. "To je još uvek proces koji traje.", rekao je on.

Želja za sopstvenom valutom se prenela i na bojno polje, gde militanti navodno skidaju bakarne žice sa električnih kablova i drugih izvora za sakupljanje materijala za kovanice.

Islamski militanti ozloglašeni zbog ekstremnog nasilja i ratnih zločina prešli su velik deo puta ka uspostavljanju kalifata, sa svim neophodnim državnim institucijama na delu teritorije koja je velika skoro kao Belgija.

Oslanjajući se na finansiranje putem taksi, ukradene nafte i gasa, kao i organizovanog kriminala, Islamska Država je rečima jordanskog novinara Raeda Omarija, "pretrpela najbržu transformaciju u državnost u modernoj istoriji."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka