Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Simboli protiv veštica sačuvani u drvenoj gredi

Arheolozi koji istražuju lokalitet u blizini Kenta (jugoistočna Engleska), otkrili su seriju simbola protiv veštica iz XVII veka sa intrigantnom istorijom. Otkriveni su u sobi sagrađenoj za prijem vladara, a bile su skrivene vekovima.

  Izvor: Foto: National Trust/ Martin Havens

Otkriće je deo petogodišnjeg projekta Nacionalnog trusta za očuvanje Noula, jedne od najvažnijih kuća u istoriji Britanije.

Tačno datiranje

Pomoću dendrohronologije, ili datiranja putem godova, arheolozi Muzeja arheologije u Londonu (MOLA) uspeli su da tačno preciziraju datum oznaka. One datiraju iz 1606. godine u vreme vladavine Kralja Džejmsa I, što znači da pripadaju delu fascinantne epizode u britanskoj istoriji. Podna greda i greda na plafonu tačno iznad podne datiraju iz vremena zime 1605-06. Činjenica da su grede postavljene dok je hrast još bio zelen - a samim tim savitljiv - ukazuje da su morali da ga postave na njegovo mesto tokom proleća ili leta 1606. godine.

Nekoliko meseci pre nego što su oznake ugravirane, dogodila se čuvena Barutna zavera ili Jezuitska zavera iz 1605. godine koja je izazvala masovnu histeriju širom zemlje. Optužbe da su demonske sile i veštice umešale prste bile su mnogobrojne.

Oznake u Noulu pronađene su na gredama u podu i oko kamina u gornjoj kraljevoj sobi. Simboli u gornjoj kraljevoj sobi uključuju šahovnice, mreže i isprepletena slova V - koja predstavljaju Marijanin simbol, kojim se poziva zaštita Marije, Majke Božje i znači 'Virgo Virginum'. Treća forma apotropskih simbola u gornjoj kraljevoj sobi su munje koje su napravljene direktno paljenjem drveta svećom.

Zaštita od zlih duhova

Stručnjaci veruju da su majstori koji su radili za vlasnika Noula, Tomasa Sakvila, urezali ove oznake u očekivanju dolaska Kralja Džejmsa I sa namerom da ga zaštite od zlih duhova.

Sakvil je bio Gospodar riznica Džejmsa I i 1605-08. je započeo program renoviranja sa namerom da se izgradi "kuća napretka" koja bi privlačila Džejmsa da dolazi u posetu. Renoviranje soba u kraljevoj kuli bilo je deo transformacije južnog krila u veoma luksuzan apartman za vladara. Kralj ipak nikada nije posetio Noul, jer je ubrzo nakon renoviranja Tomas Sakvil umro, a njegov sin nije imao isti značaj, niti uticaj na dvoru kao njegov otac.

Oznake ugravirane u radionici

Poznate i kao apotropske oznake, urezane isprepletene linije i simboli pronađeni u gornjoj kraljevoj sobi su formirale "zamku za demone" terajući zle duhove i sprečavajući da bilo koga zaposednu. Jasno je prema lokacijama oznaka da nisu načinjene u samoj sobi, tako da je sigurno da su one dodate od strane stolara i drvodelja koji su planirali sistem pre izgradnje sobe.

Oduševljenje veštičarenjem

"Kralj Džejms I bio je veoma zainteresovan za veštičarenje i doneo je Zakon o veštičarejnu, čime je takvu praksu učinio smrtnom kaznom, a čak je i napisao knjigu pod nazivom Daemonologie.", objašnjava Džejms Rajt, arheolog građevina MOLA. "Ove oznake ilustruju koliko je strah upravljao svakodnevnim životima ljudi kroz turobne godine ranog XVII veka."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka