Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici pronašli deo aviona Amelije Erhart

Juna 1937. godine, Amelija Erhart poletela je iz Majamija na Floridi u svom drugom pokušaju da obiđe svet duž ekvatora. Na fotografiji njenog aviona dvomotorca Lokhed Elektre načinjenoj prilikom poletanja za San Huan u Portoriku, ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Nakon poletanja iz Majamija 1. juna 1937. godine, Amelija Erhart i njen navigator Fred Nunan, okončali su skoro 35.000 kilometara dug pokušaj preletanja sveta, sa zaustavljanjima u Južnoj Americi, Africi, Indiji i Novoj Gvineji. Drugog jula, oni su poleteli iz grada Lae na Novoj Gvineji ka svojoj sledećoj destinaciji, majušnom Hauland ostrvu u Tihom okeanu. Udaljenost Laea i Haulanda je otprilike ista kao transkontinentalni let preko Sjedinjenih Država. Negde tokom putovanja preko ogromnog Tihog okeana, Lokid Elektra avion je nestao. Sveobuhvatna potraga na zemlji, u vazduhu i vodi nije uspela da pronađe dokaze o Erhartinom i Nunanovom avioni i njihova sudbina je od tada postala predmet beskrajnih spekulacija.

Međunarodna grupa za pronalaženje istorijskih letelica (TIGHAR), koja je provela poslednjih 25 godina istražujući kobno poslednje putovanje Erhartove, nedavno je usmerilo svoju pažnju na parče aluminijuma pronađeno 1991. godine na nenaseljenom pacifičkom atolu Nikumaroro, koje se nalazi oko 350 milja jugoistočno od Haulanda. Pomislili su da metalno parče može biti isto ono koje se vidi na fotografiji u novinama, a koje prekriva zadnji navigacioni prozor.

Poznat kao Predmet 2-2-V-1, metalno parče pronađeno na Nikumarorou je 49 centimetara široko, 59 centimetara dugačko i ima jedinstveni šablon zakivaka ili nitni. Da bi testirali svoju teoriju, TIGHAR naučnici su otputovali do Vičita Er servisa u Njutonu kako bi uporedili dimenzije i odlike parčeta metala sa komponentama Lokhed Elektre koji je restauriran tamo.  Otkrili su da se nitne i druge karakteristike Predmeta 2-2-V-1 poklapaju.

"Ovaj metalni deo je bio svrsishodna modifikacija na terenu. Njegove dimenzije, proporcije i šablon nitni diktirani su rupama koje je morao da pokrije i strukturom letelice. Deo je jedinstven i pripada posebnoj letelici Erhartove kao što otisak prsta pripada samo jednoj osobi.", navodi TIGHAR.

Kako se navodi u zaključku TIGHAR-a: "Erhartova i njen navigator Fred Nunan, nisu se - kao što većina veruje - srušili u Tihi okean, kada su ostali bez goriva negde blizu Hauard ostrva. Umesto toga oni su prinudno sleteli na Nikumaroro, tada poznato kao Gardner ostrvo. Erhartova (a možda i Nunan) živeli su neko vreme kao brodolomci pre nego što su vremenom preminuli na atolu."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka