Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Al Kaida objavila rat Kini

Al Kaida se pridružila Islamskoj Državi u pozivu na džihad protiv Narodne Republike Kine zbog njene politike prema Ujgurima.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Centrala Al Kaide se pridružila Islamskoj Državi u pozivu na džihad protiv Kine zbog njene navodne okupacije Autonomnog ujgurskog regiona Sinkjang.

Ove nedelje, Al Sahab medijska organizacija, propagandno krilo Al Kaide, objavila je prvo izdanje svog novog časopisa na engleskom jeziku "Preporod". Časopis ima snažan fokus na Aziju i Pacifik uopšteno, sa člancima u kojima se pominju Indija i Bangladeš, kao i druge države poput Avganistana i Pakistana.

Međutim, prvi broj takođe sadrži članak pod naslovom "Deset činjenica o Istočnom Turkistanu", što je naziv Sinkjanga koji koriste oni koji žele njegovu nezavisnost od Kine. Deset čijnenica imaju za cilj da predstave Sinkjang kao dugogodišnju nezavisnu državu koju su tek nedavno brutalno kolonizovali Han Kinezi, koji su rešeni da unište njenu islamsku baštinu.

"U poslednjih 1.000 godina svoje islamske istorije Sinkjang je ostao nezavisan skoro 763 godine, dok je 237 godine proveo pod kineskom okupacijom u različitim intervalima.", navodi se u članku.

Članak nastavlja sa tvrdnjom da je učenje Kurana u provinciji kažnjivo kaznama zatvora i do deset godina, kao i da muslimanske žene uhvaćene da nose hidžab mogu da budu kažnjene novčanom kaznom koja je pet puta veća od prosečnog godišnjeg prihoda regiona. Al Kaida takođe tvrdi da je nakon preuzimanja unutrašnjih delova područja u 1949. godini Komunistička partija Kine ubila oko 4,5 miliona muslimana u Sinkjangu. Grupa dalje navodi da je Kina izvela barem 35 testiranja nuklearnog naoružanja u provinsiji i da je radioaktivnost ubila 200.000 muslimana. Samo u 1998. godini, piše u članku, 20.000 beba je rođeno deformisano u Sinkjangu kao rezultat ovih nuklearnih proba.

Iako se u članku ne poziva otvoreno na džihad protiv Kine, ta ideja se nešto otvorenije navodi u drugim delovima "Preporoda". Na primer, jedan članak navodi da će "pobeda Ummeta" biti "smrtonosni udarac" i "gorki poraz...za Ameriku, Iran, Rusiju, Kinu i sve one koji zastupaju rat protiv muslimana." U posebno uznemirujućem članku posvećenom Kini i drugim državama učesnicama, Al Kaida poziva svoje sledbenike da pokušaju da prekinu pomorski saobraćaj u Ormuskom prolazi i Malajskom prolazu, ističući ih kao centralne vodotoke za Kinu i druge azijske ekonomije.

Iznenadni fokus centrale Al Kaide na Kinu prati nedavnu osudu Pekinga od strane Islamske Države zbog rukovođenja svojom ujgurskom muslimanskom populacijom. U julu ove godine, vođa Islamske Države, Abu Bakr Al Bagdadi javno je u svom govoru rekao da su "prava muslimana u Kini, Indiji i Palestini nasilno oduzeta". Kasnije je Islamska Država objavila mapu na kojoj su istaknute granice njihovog budućeg kalifata. Naravno, Sinkjang provincija je uključena u kalifat.

Kineski zvaničnici i druge lokalne vlasti su takođe primetile porast broja kineskih državljana koji putuju na Bliski istok da se bore ili obučavaju uz militantne grupe iz regiona. Prošle godine došlo je i do velikog porasta u frekvenciji i sofisticiranosti domaćih terorističkih napada u Kini, za koje je vlada optužila nezadovoljne Ujgure.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka