Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sirijski gerilci napali Islamsku Državu

Lokalni gerilci iz Sirije napadaju militante Islamske Države u istočnim delovima zemlje, koju kontroliše Islamska Država i gde se nalazi njeno uporište.

  Izvor: Foto: Reuters / Jalal Al-Mamo

Grupa gerilaca koja se iznenada pojavila i koji sebe nazivaju "Beli pokrov" - očigledna veza sa islamskim samrtnim pokrovom - tvrdi da im je cilj odgovor na ozloglašenu brutalnost Islamske Države ulivanjem straha u njihove borce, kaže njihov vođa Abu Abud.

To nije mali zadatak za njihove članove, među kojima su oni koji se nikada nisu borili pre nego što se Islamska Država pojavila u Siriji.

"Osamdeset odsto članova Belog pokrova nije učestvovalo u borbama pre pojave Islamske Države. Mi ih treniramo i oni su se pridružili Belom pokrovu zbog velike represije koju su osetili nakon što su militanti preuzeli kontrolu.", rekao je Abud.

Gerilci, kojih ima oko 300, podeljeni su u ćelije sastavljene od četiri osobe, koje funkcionišu nezavisno jedne od druge i oslanjaju se na tajnovitost, koja je ključ uspeha, dodaje Abud.

Prema rečima portparola grupe, Abu Alija Albukamalija, cilj grupe je već postignut. "Cilj grupe - širenje straha u redovima članova Islamske Države - je već postignut. Danas ih nigde nećete videti da se šetaju sami. Sada se kreću u grupama, plašeći se otmice."

Većina aktivista sirijske gerile nalazi se u gradu Al Bukamal, nedaleko od iračke granice, koji služi kao veza između teritorija koje kontroliše Islamska Država u Siriji i Iraku. Grupa tvrdi da je već ubila oko stotinu boraca u provinciji Dejr al-Zor u proteklih nekoliko meseci.

Jedna od najuspešnijih akcija ove grupe odigrala se u Al Bukamalu, gde su uspeli da ubiju 11 islamskih militanata, navodu Abud, što je potvrdila i Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR).

Pored borbi sa Islamskom Državom, drugi izazov za Beli pokrov predstavljaju vazdušni udari predvođeni Sjedinjenim Državama, budući da im oni otežavaju i ugrožavaju bezbedno kretanje. Abud objašnjava da napreduju u malim grupama, obično noću i na motorima.

U međuvremenu, SOHR je potvrdio pojavi sličnih gerilskih grupa u Siriji - uključujući Fantomsku brigadu i Brigadu anđela smrti - kao i povećan broj uspešno napadnutih položaja Islamske Države, navodi glavni čovek SOHR-a, Rami Abdulrahman.

Vesti o uspesima sirijskih gerilaca stižu u vreme kada kurdske snage na severu zemlje teraju borce Islamske Države na povlačenje iz sirijskog grada Kobanija nakon ogromnih gubitaka sa obe strane.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka