Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Irački pilot umesto svojoj vojsci dostavio pomoć teroristima

Irački pilot slučajno je ispustio pomoć i municiju na teritoriju koju kontroliše Islamska Država. One su bile namenjene za pomoć snagama iračke vlade na zapadu zemlje, ali su greškom završile kao pomoć neprijatelju.

  Izvor: Foto: USAF

Grešku su potvrdila dva iračka zvaničnika koja su rekla da je pomoć u hrani, vodi i municiji bila namenjena za provinciju Anbar. Međutim, neiskusni pilot je "pobrkao lončiće" i izručio tovar na pogrešeno mesto.

"Tim vojnicima su očajnički trebale zalihe.", rekao je poslanik u iračkom parlamentu Hakim Al-Zamili. Međutim, one su završile u rukama Islamske Države zbog "pogrešnih planova komandanata u iračkoj vojsci i neiskustva" među iračkim pilotima. Brigadir Vojske Iraka, koji nije želeo da bude imenovan rekao je da se incident dogodio 19. septembra i požalio se na nedostatak vremena provedenog u letu, kao i borbenih veština nekih pilota u vazduhoplovstvu.

"Svi piloti su neiskusni, mladi i novi.", rekao je brigadir.

U međuvremenu u Siriji, krajem septembra koalicione snage predvođene Sjedinjenim Državama uništile su silose i druge mete u delovima severne i istočne Sirije kojom upravlja Islamska Država, ubijajući civile i ranjavajući borce Islamske Države, navodi Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Noćno bombardovanje uništilo je mlinove i skladišta žita u Manbidžu, gradu na severu Sirije koji drže militanti. Koalicione snage su možda pogrešno zamenile zgrade za utočište militanata, dodaje se u izveštaju.

Vojska SAD-a je odgovorila na optužbe, tvrdeći da su vozila Islamske Države bila pored silosa za skladištenje žita i da nema dokaza o civilnim žrtvama.

Uništavanje silosa u Manbidžu je samo ubilo civile, kaže Rami Abdulrahman, šef Opservatorije koji tvrdi da ima mrežu izvora širom Sirije. Broj poginulih civila kasnije je objavljen i iznosi 19 osoba.

"To su bili radnici u silosu. Oni obezbeđuju hranu za ljude.", rekao je Abdulrahman.

Prema rečima sekretara za štampu američkog Pentagona, Džona Kirbija, SAD i njene saveznice su izvele više od 230 vazdušnih napada na Irak od 8. avgusta i još 76 u Siriji.

Sjedinjene Države su objavile da ostaju posvećenje izvršenju vazdušnih napada protiv Islamske Države, prilikom čega je general-major Džef Harigian iz Američkog ratnog vazduhoplovstva rekao da će uporni i ograničeni napadi biti izvršeni protiv terorističke grupe.

"Vazdušni napadi remete komandni lanac, kontrolu, logistiku, infrastrukturu i slobodu kretanja Islamske Države.", rekao je Harigan i dodao: "Vazdušne snage vidimo kao jednu od fundamentalnih komponenti sveobuhvatne strategije."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka